Skocz do zawartości

problem z centralnym - samoczynne zamykanie drzwi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstępie powiem że użyłem opcji Szukaj tylko nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.

W oryginale mój samochód posiadał sterowanie zamkiem centralnym tylko z klucza. Dokupiłem sterownik Minister i znajomy zamontował mi sterowanie centralnym z pilota + syrenę dźwiękową.

I teraz przechodzimy do sedna. Otwieram drzwi , dioda na desce sobie pomiga i po czasie około 30 sekund drzwi się zamykają. Otwieram ponownie i może być tak że juz zostana otwarte ale czesciej jest tak ze po kolejnych 30 sek. zamykaja sie ponownie. I tak w kolko. Wg. goscia , ktory instalowal pomagac ma w tym przypadku przekrecenie klucza w stacyjce albo zapalenie silnika. Jesli otworze drzwi i zapale silnik to moze byc tak ze drzwi sie juz nie zamkna (czyli wszystko ok) albo zamkna sie jeden raz (tzn raz sie zamkna a po otwarciu zostana juz otwarte). Przy zamykaniu nie mam zadnych problemow. Drzwi zawsze zamykaja sie prawidlowo. Ale z otwieraniem to troche denerwujace zeby za kazdym razem zapalac silnik zeby drzwi sie nie zamykaly.

Co gosc mogl zle zrobic w podleczaniu ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Powinno być tak że jak odblokujesz zamki drzwi z pilota ale samych drzwi nie otwozysz to po kilkunastu sekundach centralka sama zarygluje spowrotem drzwi. Jest to zabezpieczenie przed przypadkowym otwarciem auta przy wkładaniu kluczy np. do kieszeni spodni. Jak otworzysz w tym czasie drzwi to nawet jak je od razu zamnkiesz to centralka już ich nie powinna zamknąć automatycznie.
Opublikowano
ale niestety u mnie jest tak ze nawet jak wsiade i zapale samochod to potrafia sie drzwi zablokowac (oczywiscie nie zawsze tak sie dzieje - raczej sprawa jest losowa)
Opublikowano
Niepodpięte wszystkie czujniki drzwi do alarmu.... ew. uszkodzony alarm. Innej opcji raczej nie ma. Chyba, że nie zawsze zaświeca Ci się światełko w samochodzie jak otworzysz drzwi - wtedy uszkodzony włącznik w zamku.. (czy tam mikrowyłącznik). Pamiętaj, że w E36 sygnał otwartych drzwi podawany jest osobno dla drzwi lewych przednich, prawych przednich i tylnych (tylne są zmostkowane). Także impuls otwartych drzwi trzeba podpiąć do trzech kabelków (oczywiście separując je diodami), może masz podpięte np. tylko tylnych drzwi.... sprawdź.
Sama radość :)
Opublikowano
Niepodpięte wszystkie czujniki drzwi do alarmu.... ew. uszkodzony alarm. Innej opcji raczej nie ma. Chyba, że nie zawsze zaświeca Ci się światełko w samochodzie jak otworzysz drzwi - wtedy uszkodzony włącznik w zamku.. (czy tam mikrowyłącznik). Pamiętaj, że w E36 sygnał otwartych drzwi podawany jest osobno dla drzwi lewych przednich, prawych przednich i tylnych (tylne są zmostkowane). Także impuls otwartych drzwi trzeba podpiąć do trzech kabelków (oczywiście separując je diodami), może masz podpięte np. tylko tylnych drzwi.... sprawdź.

centralny u mnie otwiera wszystkie drzwi i tak samo wszystkie zamyka (łącznie z bagażnikiem i wlewem paliwa)

chyba będę musiał sprawdzić

P.S.

Opublikowano
Sterownik Minister ma taką funkcję. Zamyka zamki po iluś tam sekundach. Zajrzyj do instrukcji sterownika Minister. Uważaj bo możesz zatrzasnąć klucze w aucie. Najlepiej to wyłączyć :cool2:
http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano

montowałem kiedys w swoim aucie sterownik zamka ZAMSTER! i nie miał żadnych innych wyjść na jakieś czujniki poza sygnalizacją kierunkowskazami! a MINISTER ma dodatkowo czujniki drzwi!! widocznie jak napisano wyzej nie są odpowiednio podłączone lub gość wogóle ich nie podłączył ale istnieje tez sytuacja ze czujniki przy zamkach sie blokuja i nie zawsze zadziałają!

wyłącz tą funkcję..

Opublikowano

Ok to jeszcze jedno pytanie:

- przy zamknieciu drzwi dioda od razu zaczyna migac wolno - czyli jest chyba ok.

- przy otwieraniu drzwi dioda miga szybko okolo 20-30 sekund (nie mierzyłem dokładnie) i potem gasnie.

Czy zachowanie diody na desce jest poprawne ?

Próbowałem wejsc w tryb programowanie ale w instrukcji podają ze zmiana funkcji w tym trybie powinna to byc sygnalizowane 1 lub 2 piknięciami syreny. U mnie niestety zadnych pikniec nie slychac - pomimo tego ze syrena jest podlaczona bo pika prawidlowo przy otwieraniu, zamykaniu i w przypadku gdy np. alarm sie wlaczy.

Opublikowano
nie wiem ale czy nie trzeba tam wcisnąc jakiegos guzika w centralce lub w inny sposób wprowadzic go w tryb serwisowy? przeczytaj dokładnie!
Opublikowano

Próbowałem wejsc w tryb programowanie ale w instrukcji podają ze zmiana funkcji w tym trybie powinna to byc sygnalizowane 1 lub 2 piknięciami syreny. U mnie niestety zadnych pikniec nie slychac

... o i to jest klucz do sukcesu!!

tak jak napisał "bmw320":

Niepodpięte wszystkie czujniki drzwi do alarmu....

z tego co pamiętam programowanie odbywa się przy otwartych drzwiach i przekręconym kluczyku... więc chyba jasne. Brak sygnału otwartych drzwi.

Opublikowano

z tego co pamiętam programowanie odbywa się przy otwartych drzwiach i przekręconym kluczyku... więc chyba jasne. Brak sygnału otwartych drzwi.

przekręcony kluczyk? o tym nie wiedziałem. Jutro pokombinuję :wink:

Opublikowano
I teraz przechodzimy do sedna. Otwieram drzwi , dioda na desce sobie pomiga i po czasie około 30 sekund drzwi się zamykają. Co gosc mogl zle zrobic w podleczaniu ?

Witam

Mam tak samo w swoim aucie. Jeden czujnik jest uszkodzony i pomimo otwarcia drzwi centralka nadal 'mysli' ze sa zamkniete i rygluje wszystkie zamki (zabezpieczenie przed przypadkowym otwarciem).

Pozdrawiam

TK