Skocz do zawartości

swap skrzyni z e38

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

pytanie dotyczy samej skrzyni, czy do m70 podejdzie skrzynia z e38 obsługująca jednostkę 5.4l? tam moc sięga 330KM a obecny M70 chcemy wyremontować i poprawić jedynie fabrykę czyli szlify, polerowanie kanałów, zmiana kolektorów, wałki itp. oscylujemy w granicach tych 330KM i szkoda by było gdyby obecna skrzynia się rozsypała. Wzmocnić automata się raczej nie da( w manualu sprawa jest dość prosta) a i nigdy o tym nie słyszałem dlatego proszę o informację jak w naszym przypadku się możemy ratować.

Uprzedzam odpowiedzi typu "włóż manuala z 850"- lubimy wygodę i chcemy automat.

pozdrawiam

Opublikowano
nie wiem czy szlif jest możliwy w przypadku M70 tam jest jakaś specjalna gładź na ściankach .... a tak poza tym mam komplet pierścieni do tego motoru i tanio oddam bo leżą w szafce ( nowe oczywiście )

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Nie ma szans. Automat z E38 ma oznaczenie 5HP30 i jest dużo nowocześniejszym, 5cio biegowym automatem, który za żadne skarby nie będzie współpracował z elektronika skrzyni 4HP24, która pracuje z silnikiem M70...
Opublikowano
Nie prościej to poczciwe 4hp24 wyremontować ? Jest za słabe do M70 to fakt, ale normalnie eksploatowane wytrzymuje ponad 300kkm, pałowane 200kkm. Po prawdziwym remoncie, złożone na ZF-ie wytrzyma te 330hp przez parę lat, zwłaszcza, jeśli będziesz użytkował auto zgodnie z jego przeznaczeniem.