Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Niedawno zaczalem poszukiwania opon zimowych (jedynie przez internet) i nie mam pojecia jaki powinienem kupic rozmiar. Jezdze obecnie na letnich oponach (tyl 245/35 na feldze 8,5*18 i przod 215/40 na feldze 7,5*18). Rozumiem ze zimowe powiny byc wezsze, co wiecej samochod ma zawieszenie sportowe wiec chyba nie moga byc za wysokie. Znalazlem jakies kalkulatory na stronkach ktore obliczaja roznice ale i tak niewiele mi to mowi. Czy mozna jezdzic na 18-tach zima?

Bede bardzo wdzieczny jesli ktos mogly podac rozmiar opon zimowych jakie moge zalozyc na te feli i czy te rozmiary sa dopuszczalne przez bmw (tego tez nie moglem na ich stronach znalezc) czy mowimy "powinny raczej byc OK".

dzieki za pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie masz naklejki jak otworzysz drzwi kierowcy ?? Tam powinny być dopuszczalne rozmiary kół do Twojego auta. Zimówki masz oznaczone jako M+S.
Krzysztof
Opublikowano
dzieki za podpowiedz. pamietam ze bylo tam info o cisnieniu w roznych oponach ale glebiej sie nie wczytywalem. tak sie sklada ze jestem w domu i zaraz sprawdze co tam pisza.
Opublikowano
Nie masz naklejki jak otworzysz drzwi kierowcy ?? Tam powinny być dopuszczalne rozmiary kół do Twojego auta. Zimówki masz oznaczone jako M+S.

A wiec te ktore maja M+S sa 3:

195/55 R 16 87 H

205/50 R 17 89 H

205/55 R 16 91 H

Czy mam rozumiec ze 18-tki moge schowac do ... garazu a mam zaopatrzyc sie w felgi 17 lub 16 + w/w opony jak podaje bmw? Czy moge zalozyc na te felgi zimowki o tych samych rozmiarach co letnie? Jedyna opcja, ktora znalazlem to: Pirelli Sottozero 2 215/40R18 89 V XL RUNFLAT i Pirelli Sottozero 2 245/35R18 92 V XL RUNFLAT

???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
18 " na zimę to trochę duża felga. Jak masz kase to kup coś mniejszego. Ja teraz kupowałem te pirelli sotto zero RF tylko w 16" i są naprawdę fajne. Letnie mam bridgestone też run flat i ciężko było utrzymać auto w koleinach na tych nie mam takiego objawu.
Krzysztof
Opublikowano
Czy mam rozumiec ze 18-tki moge schowac do ... garazu a mam zaopatrzyc sie w felgi 17 lub 16 + w/w opony jak podaje bmw? Czy moge zalozyc na te felgi zimowki o tych samych rozmiarach co letnie? Jedyna opcja, ktora znalazlem to: Pirelli Sottozero 2 215/40R18 89 V XL RUNFLAT i Pirelli Sottozero 2 245/35R18 92 V XL RUNFLAT

???

Jeśli ktos ma taka ochotę może zalozyc na letnie alufelgi zimowe opony. Ale wygodniej i czesto tez taniej jest miec drugi komplet felg z zimowkami. Zimowe 18'' run flaty swoje kosztuja, po drugie zima łatwiej uszkodzić alufelge ( typu kałuża/, błoto posniegowe, a pod spodem dziura), po trzecie 2 x do roku trzeba jezdzic na zmiane oponi felg a to sa koszty zakładania, wywazania i strata czasu stania w kolejce. Na zime nie musza byc run flaty. Moim zdaniem dobrym wyborem beda zimowki 16'', 205/55 R 16 91 H Dunlop SP Winter Sport 3D, okolo 420 zł/szt.

Opublikowano

Z przodu masz tarcze 300mmx24mm wiec 16" felga tez wchodzi

Co do porownania runflat i zwykla to zwykla opone znacznie latwiej uszkodzic bo ma miekkie boki.

A czy 16" jest bardziej komfortowa niz 18". Tak, ale tylko ten sam model. Po wymianie 18" Dunlop 9000 225/40/18 na 16" 205/55/16 Conti Winter 830 komfort pozostal na podobnym poziomie.

Beste Maschine der Welt
Opublikowano

nie mam garazu a auto stoi przed blokiem tak wiec mam problem ze skladowaniem kol i stad dylemat. nie zagladalem tu ostatnio. niemniej jednak dzieki wszystkim za pomoc. wczytam sie glebiej w weekend bo nigdzie sie nie wybieram, mam nadzieje ze nie bedzie sloneczny. dzis rano, wychodzac do pracy spotkala mnie mila niespodzianka. :duh: ktos w nocy wybil tylna szybe ... :evil: teraz sprawdzam z ubezpieczycielem czy pokryja i wysylka do servicu.

milego weekendu wszystkim

Opublikowano
zawsze możesz skorzystać z przechowalni kół - w Rzeszowie diler BMW proponuje taką usługę w cenie 200pln za sezon..więc rocznie to jakieś 400pln, a masz problem z głowy i nie musisz wozić opon do wymiany.

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano

Kolego nie masz garazu, ale i tak gdzies musialbys przechowywać drugi komplet opon, wiec czy bedziesz przechowywał

4 opony czy też 4 kompletne koła, to w sumie niewielka roznica. Dodatkowo majac kompletne koła łatwiej je przechowac na stojaku, gdzie koło wisi w powietrzu i nie styka sie opona z opona przez pare miesiecy do kolejnej wymiany czyli opona nie ulegnie deformacji. Przykladowe stojaki na koła http://www.allegro.pl/item760029486_stojak_na_kola_srebrny_lub_czarny_producent.html lub http://www.allegro.pl/item793335240_stojak_na_kola_felgi_opony_najtaniej_na_allegro.html

Wymieniane powyzej rozmiary 18 '' zimowek run faltow kosztuja 1200zl/szt i 1500zl/szt szt i mają wysokosc opony 8.6 cm, a 205/55/16 wysokosc opony to juz 11.2 cm, rożnica w profilu blisko 3 cm, a to juz sporo. Takze moim zdaniem mimo wszystko łatwiej uszkodzic zimą takiego niskoprofilowego runflata i latwiej uszkodzić alu 18'' niz ''zwykła'' opone 205 na stalowej 16''. Ale oczywiscie kazdy zrobi jak bedzie uwazał, kwestia gustu.

Opublikowano

zobacz tutaj

http://allegro.pl/item791595620_19_etabeta_5x112_5x120_a5_a8_bmw_e60_e90_zima.html

http://allegro.pl/item791855642_17_etabeta_5x112_5x120_5x114_3_5x110_zima.html

ten modele wychodzą też w 16'' i 17'' i nie tylko w czarnym macie ale też w srebrze, bieli i czarnym połysku. Felgi w czarnym macie idealnie sprawdzą się w zimie.

wszytko masz na tej stronce,

http://www.etabetawheels.pl/index.php/cPath/67

http://www.etabetawheels.pl/index.php/cPath/73