Skocz do zawartości

Brak mocy na niskich obrotach BMW E36 2.0 VANOS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem ze swoja buma jak w temacie auto ma mula dopiero od ok 3.5 tys obrotow czuc przyspieszenie. Ostatno zuwazylem ze trzesie silnikiem na wolnych obrotach. Kilka razy mialem wystrzal z kolektora jak silnik byl zimny ale to rzadkosc. W samochodzie od czasu gdy go eksploatuje zostalo wymienione: silnik krokowy i sonda obie czesci orginal wiec mozna je chyba wyeliminowac by byly przyczyna tego nieszczesnego mula. Bylem na diagnostyce komputerowej ale nic nie wykazalo. Czytalem ze moze to byc czujnik polozenia walka rozrzadu jaki i wiele innych ale wolabym jeszcze uslyszec innych opinie nan ten temat.

Opublikowano
masz gaz jak tak jaki,na benzynie tez tak samo muli?sprobuj odlaczyc czujnik polozenia przepustnicy badz podmien od kogos.jesli masz zgazowana to po odlaczeniu tego czujnika na gazie sprawdzisz czy jest lepiej,ale jesli masz sama benzyne to tylko podmiana czujnika od kogos na sprawdzenie poniewaz na benzynie wtedy tylko do 2 tys obr dochodzi i odcina wiec nic nie wskurasz.na gazie chodzi normalnie wtedy ma troche podwyzszone obroty ok1800.ja mam zwykly brc u siebie i tak wlasnie sie dzialo po odlaczeniu ale efekt jest i to kolosalny.wczesniej z tigra 1.4 nie mialem nawet szans a teraz tigra moze pomarzyc. :mrgreen:
"...pamietaj ze na drodze nie jestes sam..."
Opublikowano
Tak mam gaz zwykly nie sekwencje jakis z komuterem nie wiem dokladnie jaki, poprzedni wlasciciel go zalozyl a muli na benzynie i na gazie. Jutro odlacze ten czujnik przepustnicy i zobaczymy jaki bedzie efekt. Dzieki za rade:)
Opublikowano
masz gaz jak tak jaki,na benzynie tez tak samo muli?sprobuj odlaczyc czujnik polozenia przepustnicy badz podmien od kogos.jesli masz zgazowana to po odlaczeniu tego czujnika na gazie sprawdzisz czy jest lepiej,ale jesli masz sama benzyne to tylko podmiana czujnika od kogos na sprawdzenie poniewaz na benzynie wtedy tylko do 2 tys obr dochodzi i odcina wiec nic nie wskurasz.na gazie chodzi normalnie wtedy ma troche podwyzszone obroty ok1800.ja mam zwykly brc u siebie i tak wlasnie sie dzialo po odlaczeniu ale efekt jest i to kolosalny.wczesniej z tigra 1.4 nie mialem nawet szans a teraz tigra moze pomarzyc. :mrgreen:

Odlaczylem ten czujnik ale wydaje mi sie ze nic sie nie poprawilo ale co najdziwniejsze napisales ze po jego odlaczeniu na benzynie nie bedzie chodzil wyzej niz 2 tys obrotow a u mnie chodzi normalnie, obroty fatk zwiekszyly sie ale nic po za tym:(