Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z uruchomieniem samochodu, gdy przekręcę kluczyk nic się nie dzieje, rozrusznik oraz akumulator sprawny. Ogólnie to auto stoi u lakiernika od jakiegoś czasu.

Po podłączeniu pod INPE i sprawdzeniu silnika wyskakuje błąd:

http://iv.pl/images/fommdjsxusw09d1rex5r.jpg

komunikacji z modułem EWS brak. Z kablami itp nic nie było kombinowane, wilgoci brak. Dotychczas udało mi się ustalić że zostało to spowodowane przez zbyt niskie napięcie akumulatora podczas startu.

Co mogę zrobić w tej sytuacji? Auto to e39 540i 97r

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

no właśnie błędy spowodowane zbyt niskim napięciem

przynajmniej błąd komunikacji sterownika skrzyni biegów z dme

natomiast ews/dwa niby błąd mówi o niesprawnym przerwanym obwodzie w instalacji ews na wejściu

w jakim stanie masz napięcie aku? ile wolt?naładuj go dobrze i spróbuj połączyć się z modułem ews gdy będzie podpięty prostownik zobacz jeszcze komunikację z modułem alarmu dwa sprawdź czy tam nie ma jakichś dodatkowych błędów

co to znaczy przekręcam kluczyk i nic się nie dzieje - brak kontrolek na zegarach? czy brak reakcji rozrusznika?

sprawdź bezpieczniki, połączenie klem przy aku

Opublikowano

Dziś rozebrałem ews, w środku wszystko wygląda ok, połączenie też w całości [wtyczki porozłączane i wtyki przeczyszczone]. Próbowałem się podłączyć pod prostownikiem i nie pomogło, ogólnie to w PDF'ie na temat EWS jest info że do podłączenia i diagnozy jest potrzebny specjalny interfejs oraz program którym się wpinamy prosto w EWS.

Alarmu fabrycznego nie posiadam, po przekręceniu kluczyka kontrolki nie przygasają, nie kręci rozrusznikiem itp.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dziś rozebrałem ews, w środku wszystko wygląda ok, połączenie też w całości [wtyczki porozłączane i wtyki przeczyszczone]. Próbowałem się podłączyć pod prostownikiem i nie pomogło, ogólnie to w PDF'ie na temat EWS jest info że do podłączenia i diagnozy jest potrzebny specjalny interfejs oraz program którym się wpinamy prosto w EWS.

Alarmu fabrycznego nie posiadam, po przekręceniu kluczyka kontrolki nie przygasają, nie kręci rozrusznikiem itp.

EWS mozesz spokojnie podpiac na stole. Zerknij do WDS za rozpisem pinow. Ja mam EWS I i EWS II na stole podpiety bez porblemow. Idzie to diagnozowac normalnym fejsem do inpa uzywajac np tool32 lub INPA.