Skocz do zawartości

Nowy zakup M5 E39 - pierwsze problemy, potrzebna pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak sobie kombinuje....

Moze jakies luzy z na piastach, badz problem ze szpera?

U mnie trzeba ostro pojechac, zeby zamigalo DSC.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
ad. 2

najlepiej sprawdzić laptopem z INPA odczyt prędkości na poszczególnych kołach(podczas jazdy), może się okazać, że na którymś kole są skoki prędkości- ja tak miałem- okazało się że uszkodzony był pierścień od abs- na podstawie którego czujnik liczy impulsy.

pytanie: czy nie włącza ci się za wcześnie abs- np przy delikatnym hamowaniu?

Kolego a jak włącza się abs przy delikatnym hamowaniu to czym może to być spowodowane? Mam tak w innym aucie (mercedes sprinter) - czujnik jest ok.

no właśnie tym- uszkodzony pierścień abs w piaście

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ad. 2

najlepiej sprawdzić laptopem z INPA odczyt prędkości na poszczególnych kołach(podczas jazdy), może się okazać, że na którymś kole są skoki prędkości- ja tak miałem- okazało się że uszkodzony był pierścień od abs- na podstawie którego czujnik liczy impulsy.

pytanie: czy nie włącza ci się za wcześnie abs- np przy delikatnym hamowaniu?

Nie, ABS reaguje poprawnie. Ostatnio, a propos tego problemu zauważyłem jeszcze jedno zachowanie. Dojeżdżam do ronda, wjeżdżam na nie (kierownica lekko w prawo), następnie poruszam się po nim (kierownica w lewo) i w tym momencie, nawet przy małej prędkości, DSC uruchamia się hamując i dość odczuwalny sposób, któreś z tylnych kół. Sytuacja ta powtarza się na rondzie za każdym razem. Sebos, wydaje mi się, że masz rację - bez komputera ani rusz.

Czy możecie polecić w Warszawie jakiś zakład, który potrafi obsłużyć to urządzenie. Czytałem posty "polecane warsztaty" ale pachnie tam komercją.

Z góry dzięki

Mi to wygląda na czujnik skrętu w przekładni kierowniczej. Ale pewności nie mam.

P.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!