Skocz do zawartości

Świecąca kontrolka oleju po odpaleniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem nowym użytkownikiem BMW E46 318i wczasie wizyty w serwisie przed kupnem wyszło iż jest uszkodzona uszczelka przy filtrze oleju. Zaraz ją wymieniłem, ale okazało się iż mechanik kupił jakiś zamiennik i po przejechaniu okolo 40km nie wytrzymała :cry: . Wyciekl prawie cały olej i musiałem wrócic do owego mechanika na lawecie :evil: . On oczywiście pokrył koszty naprawy ale teraz po odpaleniu po ok pół minucie zapala się żółta kontrolka oleju, która świeci się przez 10sek i sama gaśnie. Czy mam się czyms niepokoic? Sprawdzam poziom oleju i nie zauwazyłem żadnych wycieków pod samochodem. Z góry dzięki za odpowiedzi i porady :) .

Pozdrawiam Jarek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zazwyczaj jest to oznaka uwalonego czujnika poziomu oleju. Powinno wyjść na kompie. Jeździć możesz.

Poczytaj o żółtej kontrolce czy czujniku poziomu oleju, na forum jest tego masa.

RESPECT dla mechanika :duh:

Opublikowano
Witam ! ten czujnik oleju często pada w E46 :( u mnie też się świeci w kolorze żółtym ale po kilku sekundach gaśnie i chyba dlatego go jeszcze nie wymieniłem :mrgreen: nie jest to poważna usterka wystarczy częściej sprawdzać poziom oleju :cool2:
Opublikowano
u mnie zaaz po odpaleniu / po kilku sekundach / zapalała się na żółto ta kontrolka , więc wymieniłem czujnik - koszt czujnika ponad 200zł i efekt tego był taki że już nie świeciła po kilku sekundach :lol: ale za to zaswiecała sie po kilkunastu kilometrach i świeciła aż nie zgasiłem silnika , potem zaś pięknie do 15km i znowu to samo :mrgreen:
Opublikowano
efekt tego był taki że już nie świeciła po kilku sekundach :lol: ale za to zaswiecała sie po kilkunastu kilometrach i świeciła aż nie zgasiłem silnika , potem zaś pięknie do 15km i znowu to samo :mrgreen:

mike a stan oleju sprawdzales czasami? :mrgreen: :mrgreen:

wiem,wiem pewnie w jeepie nie masz takich problemow jak w bmw, wiec z nudow zagladasz czasem do nas na forum :P :mrgreen: :wink:

Opublikowano
sylwo - o BMW dbałem jak o żadne inne auto i nie było u mnie opcji że cos jest nie tak czujnik wymieniłem 2 dni przed sprzedażą i było to naj mniej problemowe auto ze wszystkich jakie miałem od 1990r a Jeep ? jest ok ale terenowe nie są tanie w utrzymaniu co do zaglądania na forum to czesciej zaglądam jak sie wypowiadam to chyba z zamiłowania do marki i pewnie wróce do niej ale już raczej w jakiejs benzynowej wersji X