Skocz do zawartości

[E87] Montaż fabrycznej nawigacji

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 88
  • Wyświetleń 27 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Autor

Czas na odgrzanie kotleta :P

zamontowałem MIO S760 - pasuje i sprawuje się bardzo dobrze :cool2:

posiłkowałem się instrukcją zaczerpniętą z poniższego linku

http://www.bmwfaq.com/f31/montar-navegador-mio-usando-la-carcasa-original-bmw-lleva-divx-tdt-gps-mp3-388131/

troche mi ręce drżały jak rozkręcałem nową nawigację :shock: ale jakoś poszło i wszystko się udało

http://img13.imageshack.us/img13/1585/dsc6729w.th.jpg

polecam wszystkim taką operację, którzy nie mają dużej navi :D służę pomocą :8)

Opublikowano
gratki :cool2:

Tomek

Używane części do komputerów .

http://img409.imageshack.us/img409/6589/mkbmw.gif

Opublikowano
Czas na odgrzanie kotleta :P

zamontowałem MIO S760 - pasuje i sprawuje się bardzo dobrze :cool2:

posiłkowałem się instrukcją zaczerpniętą z poniższego linku

http://www.bmwfaq.com/f31/montar-navegador-mio-usando-la-carcasa-original-bmw-lleva-divx-tdt-gps-mp3-388131/

troche mi ręce drżały jak rozkręcałem nową nawigację :shock: ale jakoś poszło i wszystko się udało

http://img13.imageshack.us/img13/1585/dsc6729w.th.jpg

polecam wszystkim taką operację, którzy nie mają dużej navi :D służę pomocą :8)

a jak z ładowaniem MIO ? jakoś da się wszystko połączyć ?

Wycinałeś sam w desce dziurę czy zmienialeś deskę , czy gdy ściągałeś deskę nie znalazłeś przypadkiem kostki/ek do podpięcia fabrycznego wyświetlacza ?

MIO S760 idelanie pasuję , skąd "dorwałeś" całą ramkę do navi ?

Dobrze rozumiem że ekran można zamknąć (do deski) czy w tym przypadku jest to nie możliwe ? z pozycji za kierownią łatwo ustawia się coś na tym urządzneiu ?

Mile widziane więcej zdjęc twojego projektu

Opublikowano
  • Autor

Ładowarka jest podłączona pod napięcie "+ po dtscyjce" np zapalniczka :) - najlepiej jest wyjąć baterie z mio i jak włączasz zapłon to navi statuje, a jak wyłączasz to nawi się wyłącza.

Dziura w desce była cięta BOSHEM, ponieważ jest to cholernie gruby materiał i w środku są już przygotowane miejsca na wkręty

Brak jest jakiej kolwiek wiązki, ale podłączenie mechanizmu opuszczania i podnoszenia jest bardzo proste (podłącza się 4 kabelki pod kostkę z głśnikami)

KOSTKA W NAWI (mała, płaska koloru siwego) - RADIO W AUCIE (kostka z głośnikami)

pin 1 : (plus) -> Radio = pin 15 (czerwono/zielony - gruby kabel)

pin 3 : (minus) -> Radio = pin 12 (brązowy - gruby kabel)

pin 5 : K_CAN High -> Radio = pin 11 (pomarańczowo/zielony)

pin 6 : K_CAN Low -> Radio = pin 9 (zielony)

Kupiłem całą navi za 350 PLN na allegro :D :D - wyjąłem z niej wyświetlacz i włożyłem wyświetlacz z MIO, który jest ciut większy po bokach - tu trzeba z ramki wyciąć "wyrwać" 4 uchwyty i wszystko gra :cool2:

Z pozycji kierowcy navi troche jest za daleko, ale nie grzebiemy ciągle w nawigacji podczas jazdy :)

Ekran po włączeniu zapłonu się wysuwa, a po wyłączeniu chowa i idzie spać by przy następnym razie mógł wstać :8) :D

aha i bardzo ważne - ze starej navi wyjmujemy tylko wyświetlacz - płytkę z elektroniką zostawiamy, gdyż odpowiada ona za podnoszenie i opuszczanie nawigacji.

Zdjęcia będą i nawet filmik trzeba zrobić :) :D

służę pomocą

Opublikowano

Jest ryzyko jest zabawa :P

Ciekawie to wygląda , patrzyłem na allegro to koszt takiej navi to 1100-1200zł + wyświetlacz od e87 kolejne kilka stówek

Koszt założenia całkowicie orygianlnego zestawu profesional do e87 (radio , wyświetlacz , iDrive , wszystkie kable ) to około 3 tys zł do tego albo wycinanie dziury w desce lub nowa deska z allegro około 1400zł

Dlatego pytałem o kostki do wyświetlacza bo podobno pod deską są kostki :) ale ile w tym prawdy

Edytowane przez kamil20011

Opublikowano

Specialnie dla wszystkich bawiących się w cięcie deski pod zabudowe orginalnego monitora nawigacji lub schowka na rękawiczki.

Szablon znalazłem na Hiszpańskim forum miłośników Carputer'ów i BMW series 1, potym jak w serwisie BMW zaśpiewali mi 25 Pounds za taki szablon :duh: .

http://images41.fotosik.pl/239/13c6926d00cbfcadm.jpg

Pomiędzy krawędzią otworu przycisku (to to z nożyczkami) a dolną krawędzią otworu nawigacji jest 57mm odległości.

Miłej zabawy :D

Opublikowano
Przyznam szczerze ,że sam bym się bał za to wziąść :roll:

Tomek

Używane części do komputerów .

http://img409.imageshack.us/img409/6589/mkbmw.gif

Opublikowano
  • Autor

jak to się mówi?? jest ryzyko, jest zabawa - ja zaryzykowałem i się bawię :D :8) :lol: :mrgreen:

Opublikowano

Najlepsze jest to że service chciał 25 Pounds tylko za szablon :shock: wycięcie extra płatne :x po usłyszeniu ceny za sam szablon o cene wycięcia otworu nawet nie spytałem :wink:

Opublikowano
Specialnie dla wszystkich bawiących się w cięcie deski pod zabudowe orginalnego monitora nawigacji lub schowka na rękawiczki.

Szablon znalazłem na Hiszpańskim forum miłośników Carputer'ów i BMW series 1, potym jak w serwisie BMW zaśpiewali mi 25 Pounds za taki szablon :duh: .

http://images41.fotosik.pl/239/13c6926d00cbfcadm.jpg

Pomiędzy krawędzią otworu przycisku (to to z nożyczkami) a dolną krawędzią otworu nawigacji jest 57mm odległości.

Miłej zabawy :D

Dzięki za szablon, może się kiedyś przyda :)

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

tiak :mrgreen:

ale trzeba było delikatnie powiększyć obudowę od ori navi bo MIO jest o 1 cm szerokości i 0,8cm wysokości większa - powiększeniem zajął się nijaki PAJEROS - on nie jest z forum BMW.

Działa wszystko idealnie!

Opublikowano
Możesz cyknąć jakieś zdjęcia lepszej jakości w światle dziennym jak to wygląda , navi , spasowanie ?
Opublikowano
Hipo mam pytanko mam do kupienia ekran navi lecz niestety jest tylko biała kostka ( cala) a szara jest ucięta i są tylko przewody . Czy ta szara kostka jest bardo ważna czy same przewodziki wystarczą ?
Opublikowano
Tej kostki niestety nie da się dokupić (jak na złość bo większość jest a tych z K-CAN nie ma), ale jak chcesz to mogę Ci w ciągu kilku dni wysłać diagram z WDSa gdzie który kabelek robi i sobie polutujesz. Ale musisz tą wtyczkę załatwić, bo nie wiem czy dasz radę coś zastępczego znaleźć do podłączenia do kontrolera. Widziałem monitory do Businessa na Allegro za 350zł. Z wersji LCI są dwa razy droższe. Obydwa da się podłączyć pod systemy M-ASK i CCC (Z CCC bywają problemy z przesunięciem obrazu, bo ma oryginalnie nieco większy ekranik, ale ja się u siebie z tym uporałem więc da się) ale tylko ten drugi chodzi pod CIC (z dyskiem twardym). Generalnie doposażenie w nawigację auta które nigdy jej nie miało jest dużym problemem, bo wymaga pociągnięcia magistrali światłowodowej MOST która w tych autach nie występuje. Ale nie jest niemożliwe. Choć w serwisie BMW powiedzą Ci inaczej.
Opublikowano
Halllo budzimy się :) temat jest o dołożeniu navi nie fabrycznej tylko MIO w oryginlne obudowie od navi bmw
Opublikowano
  • Autor
ehhh... wszystkie kostki są potrzebne do uruchomienia silniczka od navi bo silniczek jest dziwnie połączony z plytą - nic nie jest potrzebne od wyświetlacza.
Opublikowano

Zdaje się Kamil20011, że temat to "[E87] Montaż fabrycznej nawigacji", nie przypominam sobie żeby BMW gdziekolwiek oferowało jakieś "MIO".

Chciałem Ci pomóc ale widzę że się nie da. Z wiring diagramem wiedziałbyś które przewody za co odpowiadają.

Nie są też potrzebne wszystkie kostki do uruchomienia silniczka od navi. Byle technik elektronik zbuduje Ci układ sterownika silnika krokowego w 10 minut...hmm, gdzieś taki nawet miałem, ale hmm, nie chce mi się szukać. Powodzenia.

Opublikowano
  • Autor

widzę, że kolega Yurien nie jest chętny dzielić się wiedzą, ale no coż damy jakoś radę bez niego..

Kamil,

operację robiłem jakiś czas temu... http://www.bmwfaq.com/f31/montar-navegador-mio-usando-la-carcasa-original-bmw-lleva-divx-tdt-gps-mp3-388131/

i najwazniejsza kostka to ta, od silniczka do płyty głównej :twisted:

niżej masz, jak podłączyć silniczek do kostki w radio

KOSTKA W NAWI (mała, płaska koloru siwego) - RADIO W AUCIE (kostka z głośnikami)

pin 1 : (plus) -> Radio = pin 15 (czerwono/zielony - gruby kabel)

pin 3 : (minus) -> Radio = pin 12 (brązowy - gruby kabel)

pin 5 : K_CAN High -> Radio = pin 11 (pomarańczowo/zielony)

pin 6 : K_CAN Low -> Radio = pin 9 (zielony)

Opublikowano
Tak ja to już czytałem wcześniej wszystko . Mi chodzi tylko o to czy ten ekran co wysłałem ci zdjecia na meila jest OKI , bo tam jak widać na zdjęciach brakuje jednej kostki ( chyba tej siwej) i są same przewodu . Jak by ktoś poporstu ją uciął
Opublikowano

No jak nie masz oryginalnej kostki to chyba się da 4 druty przylutować? albo uciąć po 2 stronach i zrobić inna kostkę?

Jak chcesz decydować się na poważne modyfikację typu cięcie deski czy wymiana całej deski z dziurą :) , to dolutowanie 4 kabli nie powinno być problemem tym bardziej że Hipo opisał kolory kabli :)