Skocz do zawartości

E39 530i Touring 2000r Service ABS,DSC i RECZNY opis proble

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

opisze co sie dzialo i co sie nadal dzieje :

pewnego dnia zaswiecil mi sie service ABS,DSC,RECZNY na kolor Pomaranczowy.pojechalem na warsztat i stwierdzono ze to hamulce (przód). ok wymienili service skasowali i bylo ok (1 dzien ) teraz kontrolki zapalaja sie wszystkie jednoczesnie(poprzednio tez) ,czasami przejade 100km i sie nie zapalaja a czsami wyjade z parkingu i robi sie pomaranczowo na pulpicie . czy ktos wie gdzie leży problem ??

Dzieki Pozdrawiam Rafal

Opublikowano
Jeśli zapaliła ci się kontrolka od asc i abs to na pewno nie z powodu zużytych klocków hamulcowych. Najprawdopodobniej masz problem z którymś czujnikiem abs-u lub sterownikiem abs-u. Powinieneś zrobić diagnozę komputerową, ona dużo wyjaśni.
Opublikowano

Skoro ABS i DSC czasami działa, a czasami nie, to możesz mieć uszkodzony kabel od czujnika (ów). Nie pasuje mi tylko ten ręczny. Przecież kontrolka ręcznego świeci na czerwono, a sam ręczny nie ma związku z ABS/DSC. A może mylisz czerwoną kontrolkę ręcznego z pomarańczową kontrolką zużycia klocków?

Nie napisałeś też bardzo ważnej rzeczy, czy system działa choć świecą kontrolki, czy zapalenie kontrolek jest równoznaczne z nie działającym ABS-em.

Opublikowano
Skoro ABS i DSC czasami działa, a czasami nie, to możesz mieć uszkodzony kabel od czujnika (ów). Nie pasuje mi tylko ten ręczny. Przecież kontrolka ręcznego świeci na czerwono, a sam ręczny nie ma związku z ABS/DSC. A może mylisz czerwoną kontrolkę ręcznego z pomarańczową kontrolką zużycia klocków?

Nie napisałeś też bardzo ważnej rzeczy, czy system działa choć świecą kontrolki, czy zapalenie kontrolek jest równoznaczne z nie działającym ABS-em.

reczny zapala sie na pomaranczowo wraz z ABS i DSC nawet gdy sie pali na pomaranczowo a zaciagne reczny to owszem wtedy zmienia sie na czerwono, dodam jeszcze ze gdy sie pala kontrolki i zgasze samochod na jakies 20 sek i ponownie uruchamiam to dalej sie pala aleeeee jak zostawie wylaczony na 5-10 min to po uruchomieniu jest wszystko oki

bardzo ciekawa sytuacja i jestem ciekaw co jej dolega napewno jak dojde do tego to sie podziele

Opublikowano

reczny zapala sie na pomaranczowo wraz z ABS i DSC nawet gdy sie pali na pomaranczowo a zaciagne reczny to owszem wtedy zmienia sie na czerwono, dodam jeszcze ze gdy sie pala kontrolki i zgasze samochod na jakies 20 sek i ponownie uruchamiam to dalej sie pala aleeeee jak zostawie wylaczony na 5-10 min to po uruchomieniu jest wszystko oki

bardzo ciekawa sytuacja i jestem ciekaw co jej dolega napewno jak dojde do tego to sie podziele

zapomnialem dodac ze nie sprawdzalem czy ABS dziala w czasie palenia sie kontrolek ale napewno przy najblizszej okazji to sprawdze

Opublikowano
dopiero po dłuższym wyłączeniu silnika komp jakby zaczyna od poczatku testowanie, po krótkim zostaja błędy wcześniejsze, dlatego jak masz błąd i na krótko wyłączysz silnik to daj błędy są i świeci ci sie ABS i ASC

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
miałem dokładnie to samo, podczas gdy droga była mokra błędu nie było, w dni suche wsio śiweciło, oczywiscie ewidentnie błedy wyskoczyły po podpięciu do kompa.. Po wymienie czujka ABS wszystko sie naprawiło,

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW