Skocz do zawartości

Grzeje mi się silnik Pomocy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam piszę już chyba z 3 raz nikt mi pomóc nie może dwóch mechaników również nie zna przyczyny grzania mi się silnika!

Ale od początku posiadam bmw e39 2.0i 96r. Po kupnie auta po użytkowaniu ok 1 miesiąca zaczął się problem grzania silnika na początku myślalem ze wiskoza wymienilem i dalej to samo potem odpowietrzyłem i kupiłem dwie śrubki z origami nowymi noi mialem spokoj miesiąc i znowu jadę dziś i zaczeła mi skakać temp od silnika nie wiem czego to przyczyna. Węże mam miękkie pompa wody dobra termostat również proszę o jakąś pomoc i wspacie.

Nadmienie jeszcze ze kiedyś grzał mi się tylko w korku a teraz to cały czas praktycznie? Z góry dziękuję za odp pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co masz na myśli pisząc o miękkich wężach?

Są zupełnie miękkie?

Jeśli tak to masz nieszczelny układ. To układ ciśnieniowy i węże powinny być dość twarde jak silnik się nagrzeje.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

a plyn ma? odpowietrz dokladnie, wylaczony silnik, wlaczony zaplon, wlaczone ogrzewanie i dmuchawa. na zimnym silniku, puscic plyn srubka przy termostacie i zbiorniku, dolewac plynu jak ucieka. operacja trwa 2 minuty.

termostat otwiera? po dluzszej chwili na postoju albo 3 x 0-100-0 kmh powinien otworzyc. jak nie wiadomo to wymienic bedzie spokoj.

traci plyn?

jak traci plyn to moze byc:

1. nagrzewnica - odlaczyc przewody - jeden dolotowy wpiac w wylotowy, drugi dolotowy zaslepic. jak przestanie uciekac to wiadomo - nagrzewnica

2. pompa - lubi puszczac takim zaworkiem w prawo-dol od osi, trzeba zdjac wentylator i kolo zeby zobaczyc. trzeba wymienic na nowa bedzie spokoj

3. uszczelka pod glowica - sprawdzic sklad spalin, wykryje mocno walnieta uszczelke. Sprawdzic czujnikeim spalin, czy jak sie odkreci korek zbiorniczka to wykryje co2, plus czy plyn jest zmieszany z olejem?

4. chlodnica/weze - umyc, popatrzyc gdzie rosna strupy

wiskoza - wlacza sie stosunkowo pozno, ma huczec po wlaczeniu silnika, w lecie, z klima. nie ma miec luzu.

:) powodzenia.

Kazda wizyta u mechanika prowadzi do procesu poszerzania wlasnej wiedzy :)

Opublikowano
Zacznij od wymiany czujnika temp (pod kolektorem ssącym), kosztuje w ASO ok. 70-80 zł. Zbyt miękkie węże mogą oznaczać spadek wydajności pompy wodnej lub niedrożność układu chłodzenia. A skąd kolego jesteś? Może masz niedaleko do Krakowa, tutaj znam kogoś, kto z pewnością rozwiąże Twój problem.