Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś zapaliła mi się kontrolka zużycia klocków i prosze o porade:

1. Czy czujniki zużycia sa tylko na klockach z przodku czy także na bębnach które mam z tylu w moim modelu ?

2. Zastanawiam się czy pczy okazji okładziny w bębnach też wyminić czy mają dłuższą żywotność?

3. Jakiej firmy tanie klocki ale żeby nie pyliły mocno na felgi - raczej nie jeżdzę i nie hamuje ostro

3. Czy czujniki są jednorazowe i przy wymianie klocków tez trzeba je zmienić?

Opublikowano

1. Tylko na klockach

2. Jak zdejmiesz bęben to się dowiesz czy czas już zmieniać czy nie (tyłu nie zmienia się tak często jak przodu)

3. Siffert, ABS

4. Czujniki nie są jednorazowe - aczkolwiek jak długo jeździłeś z zapaloną kontrolką mógł je szlag trafić

Opublikowano

Dzięki daniello320i.

Nie moge znaleźć akurat Siffert ani ABS w okolicy ani na allegro

A co powiecie o tych klockach producentów:

BRP lub Kraft

Warto sobie nimi zawracać głowe?

Opublikowano

Dzięki. Faktycznie wejde chyba w porządne klocki.

A ktos moze poleci warsztacik gdzie sprawne i tanio wymienią klocki ?

Opublikowano
Dzięki. Faktycznie wejde chyba w porządne klocki.

A ktos moze poleci warsztacik gdzie sprawne i tanio wymienią klocki ?

Nie rób obciachu i wymien sobie sam.

W Zrób to sam mojego autorstwa jest temat, ze zdjeciami. wystarczy zdjac koło użyć imbusa, wcisnac tłoczek w szczece( jakis kolek, albo imadełko) wlozyc nowe klocki przykrecic OK.

czujnik sa jednorazowe, działaja na zasadzie przerwania obowdu, jak sie przetrze jego głowka to obwod jest otwarty i pali sie kontrolka, ale wystarczy zwykły drub wcisnac w złaczke /zwatowac i kontrolka gasnie.