Skocz do zawartości

zakladanie tempomatu i czujnika cofania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

mam kilka pytanek

na allegro widze pelno czesci jak tempomaty, czujniki cofania, itd

jak bardzo skomplikowane(oplacalne zeby placic mechanikowi/elektrykowi) i co musizlbym zakupic jest podlaczenie do e39 330d automat:

1. tempomatu (kontroler, tempomat, kierownica)

2. czujnikow cofania (kontroler, kable, czujniki, przycisk do wylaczania/wlaczania tego)

Co do czujnika cofania moze lepiej zakupic jakis zestaw z allegro zamiast orginalnego bmw?

Ma ktos takie info?

Opublikowano

hmmm, skoro e39 to chyba masz 530 a nie 330

Wszystko zależy od tego z którego roku masz auto, w e39 do 09.98 z tempomatem jest problem, trzeba dołożyć wiele elementów i jeszcze więcej pracy, w samochodach po 09.98 trzeba jedynie zmienić poduszkę i podłączyć kilka kabli, schemat krok po kroku znajdziesz na forum, dokładnie opisuje co jak trzeba zrobić

www.nowak-motocykle.pl
Opublikowano
[...]w samochodach po 09.98 trzeba jedynie zmienić poduszkę i podłączyć kilka kabli, schemat krok po kroku znajdziesz na forum, dokładnie opisuje co jak trzeba zrobić

Dokładnie... Przerabiałem to sam i to banalna sprawa, wystarczy mieć poduszkę z guziorami i podłączyć 3 kabelki od taśmy kierownicy do np. radia i sterownika silnika DME/DDE... Poszukaj mojego postu w dziale zrób to sam o tytule "tempomat i multifunkcja dołożenie" lub coś w tym stylu, nie pamiętam dokładnie...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz,

musze poczytac dogłebniej forum bo pewnie znajde wiekszosc odpowiedzi na moje pytania,

Mam 2003 rocznik, czyli wymiana kierownicy i zakup kontrolera i modulu i tempomacik zadziala ok ;)

A co do czujnika cofania czy lepiej zmianiac zderzak na taki pod czujniki czy wywiercic samemu dziury i sobie poprowadzic kable do sterownika?

Musze poszukac kogos we wrocławiu kto mi to zalozy.

Opublikowano
jak masz 2003 to tylko wymiana samej poduszki, plus jej podłączenie. Tylko pamiętaj ze poduszka musi być dwu nabojowa, są kilkakrotnie droższe od tych starszych. Co do PDC to podejrzewam że też należałoby kupić komplet czujników i moduł, na pewno takie uniwersalne wyjdą dużo taniej.
www.nowak-motocykle.pl
Opublikowano
[...]Mam 2003 rocznik, czyli wymiana kierownicy i zakup kontrolera i modulu i tempomacik zadziala ok ;)[...]

Tu masz link do tematu, co do poduszki, to nie musisz tak bardzo uważać, bo jak kupisz do poliftowego auta (ma tak ładniej wyprowadzone powierzchnie :-)) to na bank będzie 2-stopniowa/2-nabojowa, jak by tego nie zwać:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=73602&start=0&hilit=do%C5%82o%C5%BCenie

powodzenia i pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png