Skocz do zawartości

wymiana oleju w skrzyni automatycznej 3.0i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Naczytałem się na forum informacji o wymianie oleju w skrzyni automatycznej i mimo, że serwis nie zaleca tej operacji postanowiłem ją przeprowadzić.

Jednak, z uwagi, że nie mam zbytniego zaufania do warsztatów chciałbym ustalić jaki rodzaj oleju jest w mojej skrzyni co pozwoli mi chociaż zgrubnie zweryfikować warsztat.

Pytanie brzmi jak ustalić dokładny typ skrzyni w moim samochodzie (bez wchodzenia pod niego) i jaki olej powinien zostać użyty ?

X5 3.0i 2004r przebieg 87000 km

Pozdrawiam

Sławas

Opublikowano
Najlepiej będzie jak zadzwonisz do ASO, podasz numer VIN pojazdu i wtedy dowiesz się jaki masz typ skrzyni biegów i jaki olej był tam zalewany. Ja wymienialem olej w firmie specjalizujacej sie w naprawach skrzyn automatycznych, zalali mi shell'a.
Opublikowano

Ja bym się sam nie ciaprał z wymianą oleju w skrzyni. Jak olej to i filtr. Ja zapłaciłem w serwisie 1200pln z gwarancją olejem i fakturką. Dlatego nie duże koszta jak patrząc ze litr oleju kosztuje ok 200pln a wchodzi tam tego trochę. Ja by się nie bawił - za poważna rzecz. Chyba, że się na tym znasz.

pzdr,

Trzy największe litery w całym uniwersum: B M W
Opublikowano

olej 20 - 40 zł /l (zamiennik - oryginał ASO)

filtr 80 - 200 zł (zamiennik - oryginał ASO)

robocizna 100 zł

Jak można za wymianę zapłacić 1200 zł ?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Wymiana oleju w skrzyni A5S390R jest banalnie prosta i nie wymaga jakichś wielkich umiejętności a jedynie kanału.

Z silnikiem diesla ta skrzynka ma olej Texaco 7045E i kosztuje on 20 zł za litr.

Nie wiem czy w Twojej skrzynce jest ten sam olej ale łatwo sprawdzić, na misce od spodu jest przyklejona naklejka z numerem oleju.

Pierwszy raz wymieniałem olej w warsztacie ale gdy okazało się że jest wlany zły następnym razem wymieniałem sam i nigdy nie zabiłem żadnego swojego automatu.

Opublikowano
olej 20 - 40 zł /l (zamiennik - oryginał ASO)

filtr 80 - 200 zł (zamiennik - oryginał ASO)

robocizna 100 zł

Jak można za wymianę zapłacić 1200 zł ?

Do skrzyni po kapitalce chciałem coś naprawdę dobrego. Filtr i olej - najlepszy. Mam fakturę na wszystko - niecałe 1200pln.

Opublikowano

Za najlepszy olej i filtr rozumiem te z nalepką BMW kupione w ASO :)

Nie mój biznes, ale uważam , że 1200 zł to kompletne przegięcie.

OK, udało mi się namierzyć informacje na amerykańskich forach ,że mój olej to Texaco ETL8072B (BMW: 83220024359)

Niestety ten olej jest niedostępny i jest zastąpiony oficjalnie przez olej GM Dexron VI

Lista licencjonowanych zamienników (długa) jest tutaj:

http://www.prnd.pl/porady/dex.htm

Jednak żaden nie jest dostępny w Polsce. Mam zaufanie do Castrola i chętnie wlałbym Castrol DEXRON®-VI ATF jednak chyba się poddam i kupie oryginalny BMW w ASO ( 44zł/l) choć prawdopodobnie jest to stara formuła .

Dexron VI przynajmniej w necie zbiera niezłe opinie.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Sprawdź numer oleju na naklejce od spodu miski bo jeśli serwis chce za oryginał 44 zł to nie jest to ETL8072B tylko ETL 7045E.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Moja nieścisłość.

Chodzi o 44 zł netto (54 zł)

I tak sprawdź numer bo jeśli to ETL 7045E to kosztuje w Texaco 22zł.

Opublikowano

Może komuś się przyda.

Olej ETL8072B (BMW 83 22 0 024 359) został oficjalnie wycofany ze sprzedaży.

Po kodem BMW 83 22 0 024 359 otrzymuje się olej Dexron VI . Z uwagi, że koszt w ASO wynosi 50zł/litr a u nas ciężko dostać Castrola, Mobila, Shella itp. Dexron VI w sklepach i na allegro cena litra najtańszego Canadian-Petrol Dexron VI wynosi ok. 33zł/l nie ma sensu kombinować i lepiej brać z ASO.

End

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Czy twoje autko jest ze stanów?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No super. Odebrałem olej w ASO i dostałem bańki z Canadian-Petrol Dexron VI ! :duh:

Nawet nie zerwali oryginalnych nalepek

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

PetroCanada jako chyba jedyna produkuje zamienniki dla olei Texaco używanych przez BMW i generalnie ma świetne opinie.

Co śmieszne PetroCanada w specyfikacji zaleca wymianę dokładnie Twojego oleju co chyba 200tys.km a BMW wcale nie zaleca wymiany??!!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja bym się sam nie ciaprał z wymianą oleju w skrzyni. Jak olej to i filtr. Ja zapłaciłem w serwisie 1200pln z gwarancją olejem i fakturką. Dlatego nie duże koszta jak patrząc ze litr oleju kosztuje ok 200pln a wchodzi tam tego trochę. Ja by się nie bawił - za poważna rzecz. Chyba, że się na tym znasz.

pzdr,

heh dokladasz do niego na calego, jaki w tym sens, olej to olej, jqakikolwiek przekladniowy bedzie ok, swoja droga Marczello dolozyles juz chyba 2 ttyle do swojej bmki, bez urazy ale ja bym odpuscil po tylu przygodach...

Opublikowano
Były okresy, że nasz związek miał wzloty i upadki :) hehe, ale za każdym razem jej wybaczałem. Nawet jak już byłem tak daleko i szukałem innego samochodu na allegro to i tak kończyłem na X5. Mam cały segregator z fakturami napraw i wiem co już mam w aucie. Teraz od dłuższego czasu jest wszystko ok. Stać mnie na ten samochód i na jego kaprysy więc nie ma problemu. Po prostu pierwszy raz kupowałem X-ka - brak doświadczenia zaowocował nie najlepszym zakupem. Ale w przyszłym roku - zamiana na lepszy model. Nie wiem jak wy - ale ja się przyznaję, że kocham bmw i wybaczam jej niedociągnięcia :)
Opublikowano
no ja ostatnio po wydaniu nastepnych 2000 na naprawy mialem kryzys i chcialem powrocic do audi, ale mi przeszlo poki co,...