Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie .Kolejny problem jaki wyskoczył to palaca sie kontrolka aku na wolnych obrotach (np.na światłach jak stojena skrzyżowaniu ) kiedy wrzucam luz podczas jazdy ...

zaznaczam że pasek sprawdzałem i jest ok czyli dobrze naciągnięty ...

Kolega powiedział mi że jakaś dioda na regulatorze napięcvia jest walnięta ?? hmmm czy może to być to , czy moge to sam wymienić ? i gdzie to kupię bo jeśli dioda to przecież samemu też można to wlutować ..?? proszę o poradę czy mogę narazie tak jeździć i ewentualnie gdzie najlepiej dać do zrobienia w Częstochowie do warsztatu ...bo zima się zbliża i bedzie ostro bez prądu :(

Opublikowano
Na 100% do wymiany regulator napięcia w alternatorze. Wymiana to 30 min bez najmniejszych problemów a koszt regulatora to około 80zł.
Opublikowano
Miałem podobne problemy. Ale u mnie to były szczotki. Naprawa niedroga bo wstawiłem szczotki za 5zł lecz u mnie w 318Tds wyciągnięcie alternatora to ponad 2godziny zabawy.
Opublikowano
Kolego miałem kiedyś taki objaw ja ty tylko jeszcze jak padał deszcz to sie nasilało.Okazało sie że awarji uległ stojan :oops: Po rozebraniu alternatora okazało sie że taniej wyjdzie zamienić na drugi :oops:
Opublikowano
Wyjęcie alternatora w M40 to prosta sprawa. Zaledwie dwie śruby które są na wierzchu. Jednak aby wymienić regulator napięcia nie trzeba wyjmowac alternatora. Można poprostu odkręcic tylnią osłone alternatora i przewody elektyczne bez wyjmowania całego alternatora. A regulator napięcia jest w całości ze szczotkami więc można powiedziec że wymiana regulatora napięcia to jak wymiana prawie połowy alternatora. Robota prosta i przyjemna tak jak napisałem wyżej.
Opublikowano

Oby tylko odłączyć aku. Ja kiedyś chciałem sobie posłuchać radyjka przy wymianie (a co, nie dam rady? Jak nie dam, jak dam ;) ), więc nie odłączyłem aku i jak się zdziwiłem kiedy przewód z masy spadł mi na dodatni podłączony już do regulatora. Ładnie zaiskrzyło a regulator po tygodniu był znowu do wymiany. :duh: Dobrze, że tylko regulator. :mrgreen: Także nie wyjdź z tego przekonania co ja. Moja trójeczka mnie pokarała za pychę. ;) :duh: :mrgreen: Ależ byłem :zlosc: na samego siebie.

Robota prosta i przyjemna

A tak to zgadzam się z Gracus7-em. :cool2: