Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
PANOWIE OTO MAM TAKI PROBLEM. DZIŚ TROCHE POCISNALEM MOJA 330I Z SMG I NAGLE ZAPALILA SIE KONTORLKA ŁADOWANIA AKUMULATORA A ZARAZ ZA NIĄ PRAKTYCZNIE WSZYSTKIE INNE ( PODUSZKI KOTROLI TRAKCJI I SKRZYNI BIEGOW). UJECHALEM JESZCZE JAKIES 500M I ZAPARKOWALEM ZGASILEM SILNIK. ODZEKALEM TROCHE I SPROBOWALEM ODPALIC SAMOCHOD I PROBLEM NIE ODPALIL SKRZYNIA NIE CHCIALA ZRZUCIC BIEGU(SIWECILA SIE KONTROLKA SKRZYNI) A SMG PALI TYLKO NA "N". ODŁACZYLEM AKUMULATOR NIC. MIALEM WAZNA SPRAWE DO ZALATWIENIA WIEC TAK ZOSTAWILEM SAMOCHOD PODJECHALME DO NIEGO PONOWNIE NA JAKIES 5-6 GODZIN. PRZEKRECAM KLUCZYK NIE MA BLEDU SKRZYNI ZRZUCILA NA LUZ ODPALAM :) ZADOWOLENIE I ZARAZ SMUTEK PALI SIE CZERWONA KOTROLKA ŁĄDOWANIA AKUMULATORA. ZGASILEM STWIERDZILEM ZE WEZME AKUMULATOR PODLADUJE. PONOWNA PROBA ZALIL KOTROLKA NADAL SWIECI. PODJOLEM PROBE DOJECHANIA DO DOMU UDALO SIE LECZ POD KONIEC JAZDY ZACZELY SIE PALIC PONOWNIE INNE KOTROLKI( CO STWIERDZILEM ZE BATERIA SIE ROZLADOWALA DOKONCA PRAWIE I JUZ PEWNIE SYSTEMY NIEKTORE PRZESTALY DZIALAC) BO ZARAZ WSADZILEM INNY NALADOWANY AKUMULATOR I SAMOCHOD OPALIL I TYLKO SIE SWIECI KOTROLKA ŁADOWANIA. NIE ZASTANAWIAJAC SIE TWIERDZILEM PEWNIE ALTERNATOR PADŁ. WZIELISMY SIE Z OJCEM I JAKIES W JAKAS GODZINE BYL JUZ NA WIERCHRZU. NASZE TWIERDZENIA NAPEWNO NIE ZATARTY CHODZI GLADKO I SZCZOTEK JEST JESZCZE DUZO. JUTRO GO ZABIERAM DO JAKIEGOS ZAKŁADU NA SPRAWDZENIE. NIE WIEM CZY SIE ZA BARDZO NIE POSPIESZYLEM Z TYM WYJMOWANIEM BO PEWNIE POWIECIE ZE KOMPA TRZEBA BYLO ZAPIAC. CO MOZE BYC PRZYCZYNA JESLI NIE ALTERNATOR PROSZE O PODPOWIEDZ. DODAM ZE NARAZIE DZIEKI TEJ ROBOCIE WIEM ZE WĄŻ OD CHLODZENIA ALTERNATORA ZOSTAL PRZECIETY PRZEZ PASEK I JEST W NIM DZIURA WIEC MAM JEDNA CZESC DO WYMIANY.
Opublikowano

ja mialem podobnie gdy podczas sesij driftowej w nocy po pracy zaswiecily mi sie kontrolki ladowania,kontorli trakcij i hamulcow a co sie okazalo ze po prostu szrobilo mi sie zwarcie na klemach przez maly kluczyk ktory latal luzem w bagazniku

Moze twoj alternator po prostu zdechol :)

.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....
Opublikowano
wlasnie dzis powinienem to wiedziec jak bedzie jakis warsztat regenerujacy aleternatory otwarty
Opublikowano

A niemasz kogos kto ma miernik elektryczny??

Podepnij go pod klemy i sprawdz napiecie na klemach na odpalonym silniku powinno byc miedzy 13.7 a chyba 14

mniej to znaczy ze alternator pada lub juz zdechl :)

sam akumulator daje okolo 12.5 volta

.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....
Opublikowano
jednak to byl regulator napiecia w alternatorze. alternator wsadzony samochod na chodzie :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kolego a napiszesz ile masz przejechane ze juz go wymieniałes. Ja miałem to samo przy 195 tys km

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
MAM 107 500 km przejechane. dopiero co ja sprowadzilem przebieg prawdziwy bo serwisy z ksiazki potwierdzil salon.Gościo od alternatorow powiedzial ze przyczyna jest jak ma sie slaby akumulator to wtedy alternator jedzie na maxa i pada. I wlasnie mialem slaby bo jak padlo ladowanie to akumulatora starczylo na kilometr bez swiatel. kosztowala mnie ta zabawa 240 zl
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ok dzieki za info. Ja juz nie pamietam ile mnie to kosztowało ale syszałem ze te alternatory Valeo , bo ja taki mam sa daremne. Pózniej wkładali juz z boscha ale to chyba po lifcie

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Opublikowano
moj jest bosh i tez padl wiec wszystko sie psuje:) ale naszczescie do alternatora jest dobry dostęp
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Właśnie dzisiaj przydażyło mi się to samo. Jadąc na autostradzie zapaliła mi się kontrolka ładowania (akumulatorek) i nie zgasła. Z autem nic się nie dzieje. Z wyjazdu nici i porót z trasy. Na świecącej się kontrolce zrobiłem 150km więc nie wiem czy mam problem z alternatorem (szczotki, regulator napięcia) czy akumulatorem? Jeżeli by alternator nie ładował to czy przejechałbym jeszcze 150km? Macie może jakieś pomysły zanim pojadę do elektryka?
Opublikowano

Zrób test ładowania w ukrytych funkcjach OBC : "9 Battery

9.0 140 Battery Voltage - 140 = UB 14.0v "

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jest to mozliwe jesli masz dobry akumulator. Najlepiej wejdz sobie w ukryte testy kompa i sprawdz jakie masz ładowanie. Bedziesz wiedział co i jak z alternatorem. Chciałbym Cie pocieszyc ale jak sa z nim problemy to najczescie własnie pada regulator napiecia.

Sprzedam

Opublikowano
Dzięki zrobię jutro test :cool2: Też właśnie myślę o regulatorze napięcia. Podjadę do elektryka jutro lub w we wtorek i zobaczymy. A czy ktoś z was orientuje się czy można w 330i wymienić sam regulator czy trzeba cały alternator?
Opublikowano
regulator napiecia razem ze szczotkami wystepuje koszt okolo 200 zł czasz wyjecia i włożenia mi wyszedl okolo 3 godziny
Opublikowano

Dzięki. Dobrze wiedzieć, przynajmniej będę zorientowany w kwotach jakby co. Zaprowadziłem dzisiaj auto do elektryka ale jeszcze nic dokładnie nie wiem.

I jednak regulator napięcia. Jutro odbieram auto :D