Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie jaka jest przyczyna tego ze wiatrak obciera o weze chlodnicy , nie obciera caly czas tylko na wyskokich obrotach tak powiedzmy ok 4 tys. Nie wiem czy przyczyna moze byc visco wentylatora ,jak silnik jest zimny to wentylator da sie bez problemu zatrzymac palcem ale po dodaniu gazu przyspiesza razem z obrotami silnika jak jest cieply to juz ciezej zatzymac ale da sie to zrobic a po dodaniu gazu wentylator sasowa szybciutko ,tak szybciutko ze ok 4000 zaczyna sie wyginac i obiciera o weze ,ktore juz sa zdeka nadpilowane.

Wiatrak jest prosty nowy orginalny zdawalo mi sie ze ten stary jest krzywy i wibroje ale ten nowy ma tak samo

Co do teperatury silnika to jest idelana to jest dokladnie srodek i nie wazne czy jest goraco i stoje w korku zawsze jest idealnie na srodku.

I WKONCU ZGUPIALEM nie wiem czy kupowac nowe visco ??

PORADZCIE

Opublikowano

Nie wyglada z opisu jakby visco bylo do wymiany, raczej przygladal bym

sie mechanicznemu polozeniu samego silnika i wezy - przy montazu

cos musialo sie przesunac albo tak jak napisano wczesniej, poduszki, etc?

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano

Witam

A moze bardzo prozaiczna przyczyna. Sprawdź czu masz założone zapinki łączące chłodnicę z z nadwoziem. Jak ich brakuje przy wysokich obrotach chłodnica bedzie wyginać się góra w strobnę silnika.

Koszt w ASO 5 PLN/szt - do silnika m20.

Opublikowano

Witam! dzieki wszystkim za odpowiedzi to chyba zeczywiscie bedzie luz na pompie wody bo

WIATRAK NOWY (ORGINAL BMW)

VISKO NOWE (SACHS)

Weze sa jeszcze orginalne i na 100% nie byly skracane czy cos w tym stylu! , poduszki pod silnikiem w stanie idealnym! Chlodnica przymocowana na tip top zapinki na swoim miejscu - zero luzu.

Na dniach kupje nowa pompa wody (teraz jest jakis szajs zamiennik nie najleprzy a jest juz od 4 lat - nawet sie nie leje narazie :-) )

I tu mam pytanie jakiej firmy pompe polecacie?? ja sie zastanawiam nad SKF albo ORGINAL !? a moze sa jakiej inne godne polecenia a ciut tansze :wink:

bo juz troche mi kieszenie schodly po tych naprawach - troche niepotrzebnie to Visco kupilem ale nie ma tego zlego kupilem nowke za 260 zl , a ,moje stare sprzedalem w ciagu 2 godzin za 150 :-) wiec mam nowe Visco za ciut ponad 110 , a noi wymiana 20 zl bo nie mialem klucza 32 i czasu. A nowiutkie wieje ladnie juz zapomnialem tego dzwieku odrzutowca. :roll2:

pozdrawiam