Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Benzyna - auto nagrzane, wskaźnik idealnie w połowie - jaką temperaturę silnika powinien pokazywać komputer. U mnie waha się ona w przedziale od 103 do 105. Gdy jadę to tak 103-104 czasem 105. W korku non stop 105. gdy zgaszę auto wzrasta powyżej 105. Czy ktoś może patrzył ile wskazuje komp, gdy auto jest nagrzane. Ciekawi mnie temat bo odkąd zmieniłem termostat, takie temperatury pokazuje mi komp. Nie wiem czy tak jest dobrze, zwłaszcza że zauważyłem że chyba odparowuje mi płyn z chłodnicy (mam nadzieję że nie idzie w wydech, hehe). Są to małe ilości - dosłownie 10ml na 1000 km (gdy jeździłem w upały po mieście). Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie denerwuje. Otóż sławne falowanie obrotów i nie wiem czy ma to związek z temp. silnika. Gdy temp. nie dojdzie do 100 wszystko jest git, przygazuję do 3000 i obroty spodają delikatnie na jakieś 850. gdy auto jest rozgrzane konkretnie niekiedy, niezawsze, po takim przygazowaniu obroty potrafią spaść do 750 by po chwili podnieść się do nominalnych. Czy ktoś coś wie w tym temacie?

A może założe na temat obrotów nowy temat. tylko czy mnie nie zakraczą, że tyle już o obrotach było. Choć o takim przypadku chyba jeszcze nie pisano.

Jeśli ktoś może i ma chęci, to proszę sprawdź jak u ciebie wygląda sprawa z temp. silnika (pomiar dostępny w teście 7.1)

A włąśnie mam chyba nieszczelny korek wlewu oleju bo zauważyłem żepokrywa w jego okolicach jest lekko zaolejona - czy to może powodować problemy z obrotami gdy rozgrzany?

• 1 miesiąc temu...