Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podczas jazdy zwłaszcza po wyboistej drodze kontrolka hamulca ręcznego "szaleje" (zapala się i gaśnie). Wiem, kabelek przy ręcznym dotyka masy i powoduje zapalanie kontrolki. Problem w tym, ze po rozebraniu osłony środkowego tunelu panela czy jak mu tam czyli tego gdzie jest ręczny, gałka zmiany biegów, włączniki opuszczania szyb i świateł awaryjnych zauważyłem brak jakiegokolwiek okablowania przy ręcznym. Przy wiązce kabli biegnących do włącznika świateł awaryjnych znalazłem brązowy kabelek który latał sobie luźno niepodłączony do niczego. Ucieszony, że znalazłem rozwiązanie swojego problemu z szalejącą kontrolką podłączyłem ów kabel do masy i co dziwo zapaliła się kontrolka od hamulca nożnego (zwykłego). O co chodzi? Czy ktoś z was miał taki problem? Ewentualnie prosiłbym jeśli ktoś posiada oczywiście, o zdjęcie z poprawnym przebiegiem okablowania w "tunelu", jakiś czytelny schemat albo coś w tym stylu.

Dla uściślenia mój samochód to BMW E36 316i Compact. Światła awaryjne, opuszczanie szyb i podgrzewanie foteli czyli to wszystko co znajduje się w tunelu działa poprawnie.

Opublikowano

Witam,

mam ten sam problem w E46 320d 2000. Wszystko zaczęło się po wymianie gum na tylnych wahaczach i końcówek drążków kierowniczych. Teraz gdy jadę po dziurach albo przy ostrych zakrętach zapala się kontrolka hamulca ręcznego. Najciekawsze jest to, że jak jeżdżę sam to wszystko jest OK. Gdy jadą ze mną 2 osoby więcej zaczyna się koncert... zapala się kontrolka i sygnał dźwiękowy.

Czujnik od hamulca ręcznego sprawdzałem, wszystko wygląda ok. Nic nie jest luźne.

Jakieś pomysły :?: :cry:

Opublikowano
W compakcie jak wydrzesz ten mieszek od ręcznego to ma być widać od strony przodu samochodu z tego co pamiętam wyłącznik krańcowy od kontrolki. Jest on regulowany. A ten kabelek co wisiał luźno jak podłączyłeś to jaka kontrolka Ci się zapaliła (P) (!) ( ) (od ręcznego, niskim poziomie płynu hamulcowego czy od zużytych klocków hamulcowych?
Opublikowano
jeśli mruga to napewno do dolania płyn hamulcowy w zbiorniczku pod maską.... :D

Możliwe ale wtedy mruga kontrolka (!) a nie od ręcznego (P). Od ręcznego może mrugać bo się trochę wyrobiła krańcówka i klamka gdy się rusza to raz przyciska ją a raz nie.