Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam samochód z silnikiem 2,0i /150KM i wg. instrukcji obsługi i komputera pokładowego świece powinny być wymieniane co 90 tys km. Czy ktoś ma inne doswiadczenia w tym zakresie i ewentualnie jakiej marki świece były najlepsze.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A za ile pokazuje wymiane na kompie ?? Świece kup takie jak mówi instrukcja czy np: NGK model do sprawdzenia w instrukcji lub necie. Napewno są irydowe :norty: U mnie jest wymiana co 100 tysięcy. Gdzie masz napisane, że 90 ??
Krzysztof
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zapewne masz rację, jak kupiłem samochód miał na liczniku 8 tys km i komputer wskazał 90 tys. i stąd zapewne mój skrót myślowy. Moje pytanie dotyczyło raczej ewenualnego serwisu świec. Wymiana to wymiana, ale to chyba nia oznacza, że nie potrzeba ich sprawdzać. Przy przebiegu ok. 15 tys (rok temu) miałem awarię jednej cewki zapłonowej - wg serwisu to przypadkowy incydent, ale że samochód ma teraz prawie trzy lata (30 tys przebiegu), stąd moje pytanie o ewentualny sewis.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zawsze możesz wymienić świece to nigdy nie zaszkodzi. W nowych autach nie ma potrzeby wymiany takich elementów co 30 tysięcy. W e46 miałem platynowe NGK wyliczone na 100 tysięcy. Ja swoje wymieniłem po 70. Przy sprzedaży miałem niecałe 100 tysięcy i nie zauważyłem żadnych zmian. Nie szarpała, spalanie na równym poziomie cały czas. Ja średnio robię 30 tysięcy rocznie więc 3 lata i wymiana.
Krzysztof