Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam taki problem, od jakiegoś czasu podczas jazdy przy odiągnięciu 3,5 - 4 tyś obrotów silnik zachowuje się tak jak by nie dostawał paliwa, lub już było odcięcie.

Co to może być ??? Jak rozmawiałem z jednym z mechaników to powiedział mi ze to zawory zaczynają się wypalać i czeka mnie poważniejszy remont. :(

Dodam ze jeżdze e36 1992r 318i + LPG (113 KM)

Pozdrawiam

Opublikowano
Koledzy nie chce was straszyć ,ale ktoś kiedyś pisał na ten temat i to wałek rozrządu dawał popalić :( Ale trzeba gdzieś archiwum odkopać :/
"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
Opublikowano
Prawdopodobnie jest to jedna z bolączek m40. Padnięty wałek, zorane hydroregulatory lub dźwigienki zaworowe. Wszystko, albo jedno z tych trzech może teraz dawać do wiwatu. Trzeba zdjąć dekiel nad zaworami i sprawdzić rozrząd. Innej opcji nie ma. Poszukaj, bo było. Wpisz w szukajkę odcięcie zapłonu, bocian, lub klekotanie. Te określenia są ze sobą powiązane. Mniej więcej w tych tematach będzie jeszcze dopisane co może być innego i powodujące takie "kaszlanie" silnika. Stawiam na to, bo przez to przechodziłem parę lat temu. Jest gość z Aleksandrowa Łódzkiego, który to naprawia przez modyfikację części z m40 i m42 (bodajże). Ale modyfikacja także powinna być napisana na forum.
Opublikowano
Dlatego pytałem czy silnik M40 i czy masz tzw bociana. Czytałem że jeśli ten efekt występuje to właśnie silnik nie wkręca się na pełne obroty i odcinki wtedy brak, tak jak kolega powyżej polecam kontakt z tym magikiem, zastępuje jakieś części, wkłada z M43 do M40 i gra gitara.
Opublikowano
Zgadzam sie z kolegą powyżej.M40 niestety nie mają rolek na dźwigenkach zaworowych przez co sie wycierają pomimo oleju który je smaruje.Wałek tez niestety się wyciera ,a na dodatek padają hydropopychacze. jest jednak niezawodne lekarstwo na m40.Możesz załozyć dźwigienki z m43 które mają rolki.Musisz tylko dorobić pastylki na które należy założyć na gniazda na sprężyny zaworów. Taką operacje wykonuje pan andrzej z Aleksandrowa Łódzkiego. Za 100 zł dorobi ci takie pastylki a za dopłatą wymieni i założy.Efekt murowany bo ja tak zrobiłem ale tylko zamówiłem i sam założyłem .Około 2 godz na wymiane. Efekt murowany i zdziwisz się jak cicho potrafi działać M40 a osiągi się polepszają . :mrgreen: :mrgreen:
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
Dokladnie tak jak mowia koledzy. Ja mialem w swojej starej 1.8 to samo. Po wymianie walka dzwigienek pastylek roznica byla ogromna. Silnik cichutko chodzil, nie bylo dlawienia a osiagi polepszyly sie odczuwanie.