Skocz do zawartości

Bezpieczeństwo, NCAP Crash Test, dwie gwiazdki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Zastanawia mnie wynik crash testu sedana e36, marne dwie gwiazdki to strasznie mało. Oczywiście że francuzy robią fury pod test, ale mimo wszystko beta złożyła się dość mocno. Poza tym poduszki otwierały się za późno. Czy w późniejszych rocznikach wprowadzono jakieś zmiany przynajmniej w kwestii poduszek? - zdaje się, że w '97 wprowadzono boczne, może wtedy coś poprawili?

Opublikowano

Temat był już tutaj wałkowany. Tutaj link do samego testu:

http://www.euroncap.com/tests/bmw_3_series_1997/15.aspx

Sam mam sedana z 98 roku i po obejrzeniu wyników odsunąłem trochę jeszcze fotel kierowcy :lol:

Prawda jest taka, że testy NCAP wprowadzono w 1997 roku.

Zastąpiły one testy prowadzone innymi metodami przez m.in. niemiecki ADAC.

Nie udało mi się znaleźć wyników testu ADAC, ale zakładam, że były one o niebo lepsze niż te NCAP.

Oba testy różni metodologia.

Stary test ADAC polegał na kolizji z nieodkształcalną barierą przy prędkości 50km/h... i ten test brali pod uwagę projektanci aut z tamtego okresu. W 1997 nagle nową religią stało się 64km/h i bariera deformowalną... i mało które auto zaprojektowane wcześniej zdobywało więcej niż 2-3 gwiazdki. Takie Renault zrobiło sobie z tych testów nową religię i projektują samochody tak, by jak najlepiej wypadały w tym jednym, jedynym słusznym teście.

Swoją drogą ciekawy jestem, jak 10-letnia Laguna wyglądałaby po kolizji z podobnym do mojego, 10-letnim BMW... zapewne marnie.

Opublikowano

Chyba netoperkowi udało się znaleźć to, czego ja szukałem.

Malowanie typowe dla testów ADAC, sztywna bariera i jakieś 50km/h... właściciele Meganek mogą pomarzyć o takim wyglądzie auta po teście :P