Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam.

Niedawno kupiłem 320i z silnikiem N46. Wszystko fajnie, auto z pewnych rąk ale jak się silnik nagrzeje, trasa ok 130km, wydaje mi się że pracuje głośniej niż jak jest zimny. Jestem przyzwyczajony do cichutkiej pracy silnika. Przedtem miałem e46 z 6 cylindrowym silnikiem i tam prawie wcale nie było go słychać. Proszę o wypowiedź osób posiadających ten silnik jak jest u nich.

Pozdrawiam.

Krzysztof
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przebieg to 152 tysiace km. Silnik oczywiście chodzi równo tylko jakos tak głosniej jak R6. Nie mialem do czynienia z silnikami BMW R4 może to i normalne przy nich. Nic w nim nie wali i nie dzwoni poprostu jest głosniejszy od mojego poprzedniego auta i tyle...
Krzysztof
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Generalnie silniki 4 cylindrowe mają gorszą kulturę pracy od 6 -ciu i więcej cylindrowych z powodu lepszego wyrównoważenia tych większych. Jeżeli Twój jest wyraźnie głośniejszy po nagrzaniu trzeba by to sprawdzić u dobrego silnikowca. Niewielka różnica przy takim przebiegu dałaby się wytłumaczyć lepszym tłumieniem hałasu przez zimny olej i jego większa gęstość, którą traci po rozgrzaniu. Ale to powinna być niewielka różnica. Także jakość oleju i jego poziom może mieć niewielki wpływ na głośniejszą pracę. Ale powtarzam to nie powinny być duże różnice. Edytowane przez multilab
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pracuje po prostu inaczej niż R6 i takie było pierwsze wrażenie. Auto przyprowadziłem w nocy z czwartku na piatek i takie było wrażenie. Z tego co widziałem przy innych tego typu silnikach one tak poprostu pracują, taki ich urok..... Przez ostatnie 4 lata jeździłem 6 cylindrówkami, V6 w i500 opla i R6 w e46. A te R4 chodza jak kosiarki :norty:
Krzysztof