Skocz do zawartości

Bieg wsteczny w automacie BMW 535 E39

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem jak wrzucam " R " bieg wsteczny w automacie i jak jest jakies wzniesienie lub mała górka samochód nie ma siły sie podnieść , gaz wciskam a on stoi ?? Co moze być czy moze mało oleju czy cos innego Proszę o pomoc !!!
Opublikowano

witam !

reaguj bezwzglednie i natychmiast......... sprawdz stan oleju .....

jesli brakuje to natychmiast dolej , jesli jest stan to od razy jedze do fachowcow od skrzyn - moze to byc wina sterowani , lub uszkodzenia skrzyni.......

Opublikowano
Prawdopodobnie poszedł elektrozawór od biegu wstecznego w najgorszym przypadku to kosz albo tarczki .
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano
  • Autor
A jak sprawdzić stan oleju ?? pod spodem są dwa korki jeden z boku drugi widać odrazu ktroy odkręcić ?? czy mam to zrobić na właczonym silniku czy nie ?? proszę o odp.
Opublikowano
Na włączonym silniku i ten korek co jest od spodu w misce olejowej na duży IMBUS chyba nr 14
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano
  • Autor
Do Radek540V8 ten korek pod miska czy ten co jest z boku miski ?? a gdzie sie dolewa olej ??
Opublikowano
  • Autor
i jeszcze jedno a będzie tam jakas miarka , skad mam wiedziec czy stan oleju jest dobry ?? Proszę o odp.
Opublikowano
To jest ten korek co jest pod miską i tym samym sie dolewa jak go odkręcisz na odpalonym silniku i zacznie się lac olej tzn że stan jest dobry i nie trzeba go dolewać a jak nic nie poleci no to musisz dolać.
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano
  • Autor
no tak ale napewno tak jest w BMW E39 ?? Bo na innych forum jest napisane że trzeba dolewać tym drugim korkiem a ten pod miska jest to korek odpustowy , więc nie wiem co robić :( ??
Opublikowano
  • Autor
moja skrzynia ma takie oznaczenia A5S440Z moze posiada ktoś jakieś zdjęcia albo informacje na temat tej skrzyni biegów automatycznej ??
Opublikowano
Czy ten korek pod miską to jest wpuszczony głęboko wgłąb miski ?
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano
  • Autor
DAM LINKA DO STRONY KTÓRĄ ZNALAZŁEM I TA SKRZYNIA NA ZDJĘCIACH JEST RACZEJ NA OKO IDENTYCZNA JAK MOJA TYLKO TU JEST WYMIANA OLEJU W E38 I SĄ TAKIE DWA KORKI ALE JA NIE WIEM KTORY ODKRĘCIĆ http://home.comcast.net/~vicent/trannye38.html Czekam na odp.
Opublikowano
Odkręcaj ten drugi z boku skrzyni.Ten w misce to jest spustowy a tamtym co jest z boku sprawdza się poziom i wlewa olej .
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano
  • Autor
oki jutro będe działał na kanale dzięki za info pozdrawiam
Opublikowano

sprawdz czy masz jakies wycieki oleju - jesli tak to radze je zlikwidowac lub sprawdzac bardzo czesto poziom oleju bo zajezdzisz skrzynie.........

jeszcze jedno - na innych biegach jest wszystko normalnie?

jest kilka mozliwosci - mozesz miec spalone tarczki, uszkodzonu zawor , nieszczelnosc na sekcji.... i kilka innych problemow - jesli tak sie dzieje to nie powinienes jezdzic samochodem !!! - jeski to tarczki ( frukcyjne ) to przegrzejha sie i pokrzywia metalowe przekladki pomiedzy nimi , jesli cos ze sterowaniem to penie sekcja nie dostaje oleju ( lub dostaje za molo ) - i wtedy spalisz tarczki i pokrzywisz metalowe , moze tez uszkodzic sie kosz - ceny koszow - od 250 - 450 $ ------ wiec radze ci sie tym zajac

Opublikowano
  • Autor
DO xsilver na innych biegach wszystko jest ok tylko wsteczny ale jak jest jakieś wzniesienie lub górka wtedy nie ma siły a na płaskim jest ekstra !!
Opublikowano
  • Autor
i jak przebiega naprawa jaki koszt ??
Opublikowano
naprawa przebiega bardzo dobrze - nie jest to jakos super skomplikowana sprsawa ( z wyjatkiem sterowania :mad2: ) - koszt czesci jakie ja musze kupic to ok 1600 zl + olej + filtr..... narazie czekam - moze znajde w tej cenie wszystko do przerobki na manuala , lub automat w dobrym stanie......
Opublikowano
u mnie bylo to samo z tym wstecznym i niestety to byl kosz :cry:
Opublikowano
  • Autor
do Witek540 i gdzie zrobileś czy nową skrzynie wkładałeś ?? odp.
Opublikowano

ja naprawialem 2 razy skrzynie w 540iA 1993 ZF 5HP30

Slizgaly sie tylko biegi przy przebiegu 165 tys

NR1 naprawa u pana Olczaka- tak tak tego z automat.pl, [bAD] sie bardzo szybko, - zaplacilem 3000,00 - nie działał wsteczny (robil 3 tygodnie i ciagle byl nachlany), potem naprawa w Toruniu za 4000 i za niecaly rok tez nie dzialal wsteczny

, nastepnie razem z kolega probowalismy sami i naprawilismy ale czasami nie bylo 4 biegu- cos ze sterowaniem sie dzialo- wczesniej na pewno cos tam grzebali!

zadna polska naprawa nie dala takich efektow - jak oryginalna skrzynia - przebieg 245 tys !!! w Polsce po naprawie skrzynia wytrzyma gora 25 tys ! jezdzac naprawde bez zadnych wariactw

Nie polecam tego bardzo dobrego zakladu z Torunia, szkoda kasy lepiej kupic inna skrzynie z Niemiec

Opublikowano

caly problem w tym ze oni robia naprawy tak zeby wymienic jak najmiej czesci i zeby zostalo najwiecej w kieszeni - jak sie zuzyja tarczki frykcyjne to pasuje tez wymienic metalowe przekladki - bo w calym koszu musi byc odpowiedni luz - wiec najlepiej kupic caly zestaw orginalny w ZF na kosz- tarczki i przekladki

ja wychodze z zalozenia ze jak sie to dobrze zrobi i wymieni wszystko co trzeba na orginalne czesci to skrzynia MUSI chodzic - bo wszystko jest tak jak powinno - okladziny , luzu itd...... jak sie to dobrze zrobi to nie moze nie dzialac !!!!!!!!!!!!!!!!

Opublikowano

jakie sa to objawy? jak zuzyte sprzeglo? obroty ida ostro w gore a auto nie przyspiesza za szybko?

skrzynie naprawiaja tez w bmw stando we wroclawiu, nie wiem z jakim skutkiem, ale podejrzewam ze dobrze, rozmawialem o ewentualnej naprawie

niestety oni maja skandaliczne ceny i krzycza minimum 4 tys za sama robocizne + koszt czesci, wiec raczej mniej niz 6 tys to nie wyjdzie

6-8 trzeba liczyc

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

Heh to nie tylo ja mialem wrazenie ze pan O. naduzywa srodkow

zmieniajacych swiadomosc, chociaz akurat przy mojej robocie

byl trzezwy i wszystko poszlo jak nalezy...

NR1 naprawa u pana Olczaka- tak tak tego z automat.pl, [bAD] sie bardzo szybko, - zaplacilem 3000,00 - nie działał wsteczny (robil 3 tygodnie i ciagle byl nachlany), potem naprawa w Toruniu za 4000 i za niecaly rok tez nie dzialal wsteczny

, nastepnie razem z kolega probowalismy sami i naprawilismy ale czasami nie bylo 4 biegu- cos ze sterowaniem sie dzialo- wczesniej na pewno cos tam grzebali!

zadna polska naprawa nie dala takich efektow - jak oryginalna skrzynia - przebieg 245 tys !!! w Polsce po naprawie skrzynia wytrzyma gora 25 tys ! jezdzac naprawde bez zadnych wariactw

Nie polecam tego bardzo dobrego zakladu z Torunia, szkoda kasy lepiej kupic inna skrzynie z Niemiec

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl