Skocz do zawartości

listwa wspomagania?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przy chamowaniu telepie kierownicą przy jezdzie po np. nierównej nawierzchni słychac stuki najprawdopodobniej po prawej stronie z przodu.

popatrzyłem sobie na autko od spodu i zauważyłem że sfożnie są na oko OK.

tarcze hamulcowe i klocki mam nowe

zdjąłem gumy ochronne na sfożniach te długie i zauważyłem że na listwie jest luz tzn. szarpałem troche i stukało chrupotało po stronie kierowcy tam gdzie wychodzi końcówka na lewe koło.

Na listwie zauważyłem coś jeszcze że jest tam coś w stylu śruby z zaznaczonymi znakami (na zielono do siebie) podobne ma znaki :?: tak mi sie wydaje że do regulacji może luzów czy coś :? :?:

właśnie o to mi chodzi. co to jest :?: :?:

http://img144.imageshack.us/img144/6194/bmw320listwa0rg.jpg

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

a może niech mi ktos podeśle fotke tego klucza do regulacji tego czegoś zaznaczonego na zdjęciu.

czy to jest zwykły klucz :?: czy jakiś specjalny :?:

[email protected]

Opublikowano

Luz listwy w maglownicy nie ma wpływu na trzepanie kierownicą przy hamowaniu. Luz ten tworzy się na tulejkach teflonowych i w wyniku wycierania się listwy. Jeżeli spróbujesz zbyt mocno go wykasować (a nigdy nie wykasujesz do końca) to spowoduje to przycinanie się listwy w miejscach, gdzie jest najmniej wytarta, co prowadzi to problemów z kręceniem kierownicą.

Luz u Ciebie może być na końcówkach kierowniczych, ale przede wszystkim sprawdź luzy na drązkach, czyli jabłuszkach bardzo dokładnie. Minimalny luz na nich będzie powodem trzepania.

Opublikowano
  • Autor
luzu nie mam. lecz chodzi mi tylko o ten klucz jak on wyglada :?: czy zwykły może być :?: czy to jakiś specjalny :?: