Skocz do zawartości

gdzie szukac czujniki zderzeniowe w E36?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich, to moj pierwszy post na forum mam maly problem z czujnikiem-podlaczylem auto do kompa i jest blad czujnika zderzeniowego ,tylko wlasnie niewiem gdzie ich szukac,wie ktos gdzie sie one znajduja?pozdrawiam :)
Opublikowano
witam wszystkich, to moj pierwszy post na forum mam maly problem z czujnikiem-podlaczylem auto do kompa i jest blad czujnika zderzeniowego ,tylko wlasnie niewiem gdzie ich szukac,wie ktos gdzie sie one znajduja?pozdrawiam :)

Jedna poduszka, czy dwie?

Jak jedna, to jedyny czujnik jakiego szukasz jest pod tylną kanapą, na środku.

Jak dwie, to mógł też zepsuć się czujnik zajętości fotela pasażera, który jest... no zgadnij gdzie :) Można go obejść odpowiednimi urządzeniami (na Allezłom dość często się trafiają), lecz wtedy musisz pamiętać, żeby broń boże dziecka w foteliku już na to siedzenie nie dać... bo jak będzie bum, to obydwie poduszki wystrzelą, niezależnie od tego, czy ktoś będzie siedział, czy nie.

Opublikowano
poduszki dwie sa, pod tylka kanapa na srodku widzialem- jest sensor (to o tym myslisz?) co do przedniego fotela pasazera nie widac pod nim zadnych przewodow itp... wiec nadal jestem w kropce na to wychodzi:>
Opublikowano

Żaba chyba źle mówisz, to czy jest pod kanapą sensor czy także na błotnikach te kosteczki zależy z tego co się orientuje od rocznika. Do któregoś roku były czujniki które widać po otwarciu maski, a w późniejszych już jest tylko sensor przeciążenia pod kanapą. Kolego napisz który rocznik masz, ja mam 96", dwie poduchy i jedyny który mam to ten pod kanapą. Te kosteczki we wcześniejszych rocznikach są zdaje się gdzieś na błotnikach i wyglądają mniej więcej tak:

https://www.msmautos.com/images/products/mid_09-911992BMWE36SedanFrontAirBagSensor.gif

Opublikowano
rocznik 94 to jest 1.8 w benzynie(jesli to ma jakies znaczenie) a tych kostek niestety nigdzie niema..obszukalem caly przod z kanalu i wogole...w srodku tylko ten sensor pod kanapa znalazlem
Opublikowano

Te czujniki są widoczne zdaje się zaraz po otwarciu maski gdzieś przy błotnikach, czy były one w tym roczniku niech się ktoś inny wypowie.

A kontrolka się świeci cały czas? Jeśli tak to czy od kupienia się świeci?

Co do przewodów pod siedzeniem pasażera-muszą tam iść przewody, masz w fotelu mate która daje znać systemowi czy mają wylecieć dwie poduszki czy jedna.

Dość często się słyszy na forum że ludziom te maty właśnie szwankują i błędy ładują.

Opublikowano
Żaba chyba źle mówisz, to czy jest pod kanapą sensor czy także na błotnikach te kosteczki zależy z tego co się orientuje od rocznika. Do któregoś roku były czujniki które widać po otwarciu maski, a w późniejszych już jest tylko sensor przeciążenia pod kanapą. Kolego napisz który rocznik masz, ja mam 96", dwie poduchy i jedyny który mam to ten pod kanapą. Te kosteczki we wcześniejszych rocznikach są zdaje się gdzieś na błotnikach i wyglądają mniej więcej tak:

https://www.msmautos.com/images/products/mid_09-911992BMWE36SedanFrontAirBagSensor.gif

Masz rację... ja mam '98 i czasami "klapki na oczy i do przodu" przyjmuję, że wszystkie mają tak jak mój ;)

Opublikowano
może tak jak wcześniej było pisane ze jest tylko ten sensor i on odpowiada za wszystko i tyle... niema nigdzie czujek ani w siedzeniu kabli, a lampka świeci wciąż- kopiłem auto w lutym i żarówka widocznie nie łączyła a teraz łączy no i oślepia wciąż;) no chyba ze jeszcze zrobie podmiankę sensora i zobacze co wtedy wyjdzie..
Opublikowano
może tak jak wcześniej było pisane ze jest tylko ten sensor i on odpowiada za wszystko i tyle... niema nigdzie czujek ani w siedzeniu kabli, a lampka świeci wciąż- kopiłem auto w lutym i żarówka widocznie nie łączyła a teraz łączy no i oślepia wciąż;) no chyba ze jeszcze zrobie podmiankę sensora i zobacze co wtedy wyjdzie..

Nie wiem czy łatwo będzie trafić identyczny sensor, poza tym nigdy nie wiesz czy ten używany będzie lepszy od twojego.

Żarówka nie mogła nie stykać tylko po prostu wtedy poduszki działały prawidłowo a teraz nie, dlatego że nawet jeśli żarówkę wykręcisz całkiem to i tak świeci jeszcze dioda LED (tak żeby nie było zbyt łatwo oszukać wykręcając żarówkę).

Kable do fotela muszą iść bo na pewno jest w nim mata która odpowiada za zajęcie miejsca bez pasażera. Może jakoś masz pochowane że nie widzisz, możesz odkręcić 4 śruby od fotela i zobaczysz czy "coś" go trzyma :) Jeśli faktycznie nic nie idzie do fotela to ktoś wcześniej zapewne kombinował przy tym.

Jeśli mata działa nieprawidłowo to wywali błąd i świeci się kontrolka dopóki nie skasuje się na kompie błędu, sama nie zgaśnie. Pisali że np po praniu tapicerki wyskakiwała im kontrolka od poduchy i najczęściej przez matę "znikąd" zaświeca się kontrolka AirBag.

Opublikowano
kolega pisze o czujniku zderzaniowym, ja trafilem na cos dziwnego w słupku przednim w okolicach głosnika, jesli masz wersje na 2 dwie poduchy to bede one po obu stronach auta, wygładaja jak małe kosteczki z tego co pamietam dochodzi do nich tylko jeden cienki kabelek