Skocz do zawartości

[e46] koszty utrzymania 320d vs 330d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem się zapytać o różnice w kosztach utrzymania 330d w stosunku do 320d (pomijam 17 calowe felgi w 330d), jak wygląda porównanie kosztów ewentualnych napraw, wymiany części które trzeba liczyć przy przebiegu 170kkm, jak wygląda różnica w OC jeżeli chodzi o auto z 3l silnikiem, ile drożej w porównaniu z 2l (średnio).

Może ktoś zna to autko? http://moto.allegro.pl/item696257040_bmw_e_46_z_niemiec_stan_idealny.html

Opublikowano

moim zdaniem różnica w kosztach utrzymania znikoma, wiadomo tarcze i klocki trochę droższe, więcej oleju wchodzi do 3 litrówki, spalanie ok 2 litry więcej ale są to różnice nieznaczne zwłaszcza patrząc na różnice w osiągach i przyjemność z jazdy

generalnie jeśli stać cię na 3 litry w dobrym stanie bo bym się nawet nie zastanawiał nad 2 litrówką chyba że będziesz robił dużo km i zależy ci na mniejszym spalaniu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zgadzam sie z kolega wyrzej róznice nie sa wielkie. Mozna je tez sprowadzic do minimum kupując zamienniki. Ja bym sie nie zastanawiał miedzy 320d a 330d zwłaszcza jak juz jest po lifcie. Zdecydowanie 330d

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

Nie wiem jakie są koszty w utrzymaniu 320d, ale posiadając 330xd jest całkiem dobrze. Myśle że jeśli chodzi o części i materiały eksploatacyjne bedzie bardzo podobnie.

Spalanie w mieście 8,5-9l, trasa 6-7,5l/100km.

Idz do sklepu i porównaj ceny materiałów eksplotacyjnych i części najbardziej narażonych na wymianę: klocki, tarcze, wahacze, łaczniki, tuleje itp.

Największa różnica jest chyba w zakupie i znalezieniu odpowiedniego egzemplarza.

Ludzie ogólnie boją się dużych pojemności, zupełnie nie wiem czemu :) Sam już od około 6 lat śmigam autkami o mocy w okolicy 200PS i nie wyobrażam sobie przesiadki na coś "mniejszego"