Skocz do zawartości

E-46 328i uszczelka pod głowtwicą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z E46 328i mianowicie chodzi o to że uciekał mi płyn chłodniczy , wymieniłem pompę i nadal to samo

mechanik stwierdził że uszczelka pod głowicą jest walnięta i wytwarza się duże ciśnienie i musi którędyś puścić

teraz zachodzi pytanie co może być przyczyną padnięcia uszczelki pod głowicą (wiem że jednym z takich elementów może być przygrzanie silnika aczkolwiek nie wydaje mi się aby to było przyczyną u mnie )

druga sprawa czy tego typu uszkodzenie jest dość poważne (tzn. czy po wymianie uszczelki silnik będzie się zachowywał normalnie , czy nie będzie z nim jakiś problemów , czy nie będzie czegoś takiego że nie domaga itd.)

z góry dzięki

pozdrawiam

cn_igi

:twisted:

Opublikowano

Witam !

Przegrzanie silnika to najczęstsza przyczyna pęknięcia uszczelki, ale może to po prostu zmęczenie materiału.

Po wymianie uszczelki nie powinno być żadnych problemów z silnikiem o ile wymiany dokona fachowiec. :8)

Częste objawy pękniętej uszczelki to olej w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego lub na odwrót – płyn chłodniczy w oleju .

Pozdrawiam

Opublikowano

siemanko mogl bys powiedziec czy duzo ci tego plynu ucieka??

umnie tez troche ubywa,i wyczytalem w zrob to sam ze wymiennik ciepla ten od ogrzewania moze przeciekac i warto zrobic probe cisnieniowa,tez sie zastanawialem nad uszczelka ,ale ani niemam oleju w zbiorniczku ani plynu w oleju ,myslalem zeby uzyc uszczelniacz do chlodnic co wy nato ,jezeli to uszczelka to czy ten uszczelniacz to uszczelni???

nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
Opublikowano
  • Autor
a jak szacujesz koszt naprawy???
Opublikowano

Cześć

Dwa tygodnie temu wymieniałem uszczelke pod głowicą w ASO BMW Bialystok.

Co prawda mam inny silnik bo 330D ale podejrzewam że koszt jest podobny.

Wymiana uszczelki planowanie głowicy oraz płukanie ukladu chłodzącego z oleju ktory sie tam dostał to koszt około 4000zł.

Uważaj tylko na to co mechaniory zrobią bo w moim przypadku zupelnie bez żadnej konsultacji ze mną wymienili "przy okazji" :mad2: kilka innych części i naprawa wyniosła mnie 6200zł po dodaniu wszystkich możliwich rabatów i negocjacjach co do ostatecznej ceny.

Opublikowano

6tysi???!!! :duh:

uszczelka -300pln

rozrząd (tak przy okazji) -500pln

śruby głowicy 180pln

zrobienie głowy na tip top -500pln

olej filtr 250pln

płyn chłodzący 50pln

6200 - 1780= 4420 niezła kasa za parę godzin roboty

Opublikowano
  • Autor

a po co rozrząd jak tam łańcuszek jest???

i właśnie nie wiem jak z tym silnikiem później ,czy on normalnie będzie chodził bo kumpel mówił mi że mogą być z nim później jaja :x

Opublikowano
a po co rozrząd jak tam łańcuszek jest???

A co łańcuszek też się wymienia.

Jak wszystko dobrze sie posklada to co ma sie dziac?

Jak mocno dygasz kup silnik 328 pelno na rynku

Opublikowano
  • Autor

łańcuszek to się wymienia przy solidnym przebiegu , i jak zaczyna go być słychać bo w innym przypadku po co go ruszać

a wracając do tematu byłem na serwisie i jednak stwierdzili że to nie jest uszczelka :twisted:

Opublikowano
6tysi???!!! :duh:

uszczelka -300pln

śruby głowicy 180pln

zrobienie głowy na tip top -500pln

olej filtr 250pln

płyn chłodzący 50pln

Troche zaniżyłeś niektóre ceny ale nie chce mi sie szukac faktury. Poza tym sama usługa demontażu montażu i tzw przezbrojenia głowicy to koszt 2400

6200 - 1780= 4420 niezła kasa za parę godzin roboty

Opublikowano
i tzw przezbrojenia głowicy to koszt 2400

no niezle te ceny ,za tyle to w wawie kupie caly silnik 328i heeh

Taki serwis aso ma kosmiczne ceny wystarczy ich oferte podzielic przez 3 i da nam to realne koszty naprawy