Skocz do zawartości

fabryczne radio w e39

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Koledzy mam problem z fabrycznym radiem w mojej e39, radio bodajże busines. A mianowicie: od jakiegoś czasu radio po włączeniu samo się wyłączało i włączało i grało, później wyłączyło się i po kilku dniach znowu się załączyło, a teraz całkowicie się wyłączyło.

Wyświetlacz radia cały czas wskazuje godzinę i jest podświetlony.

Czy ktoś może miał takie coś???

Opublikowano
  • Autor
Widzę że nikt takiego problemu nie miał, może wiecie jak w takim układzie wyjąć fabryczne radio i nic przy okazji nie uszkodzić?? :mrgreen: :mad2:
Opublikowano
podlacz pod jakis interfejs. przyczyn moze byc wiele. jesli chcesz wyciagnac ,to pod pokretlem on/off jest albo srobka ,ktora trzeba przekrecic i ciagnac radyjko ,albo zapadka ,ktora to trzeba przesunac . inpa powinna zdjagnozowac . najlepiej DIS. pozdrawiam.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Problem leży zapewne w samym radiu lub jego zasilaniu. Coś może nie łączyć i okresowo powstaje przerwa w zasilaniu radia.

Podświetlenie i zegarek są zasilane oddzielnie.

Kiedyś ktoś na forum opisywał podobny kłopot. Niestety było to dawno i nie za bardzo pamiętam czy znalazł przyczynę.

Wyjmij radio i wszystko rozłącz. Przeczyść styki i połącz od nowa. Może to wystarczy.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor

Dzięki koledzy

dzisiaj wyjmę radio i zobaczę styki

Opublikowano

witam,

sprawdz bezpieczniki od radia bo sa 3, i jak zasniedzial ktorys z nich to tak sie dzieje, nedzie podswietlenie radia i ciagle wyswietlana godzina a nie bedzie grac, jaki nr maja bezpieczniki nie pamietam, sa w bagazniku po prawej str, nad akumulatorem.

PS jak siadlo ci radio to mam takie na sprzedanie, bardzo tanio bo pozostalo mi po mojej buni

Opublikowano
  • Autor
dzięki za info, jak to nic nie pomoże to wezmę od Ciebie to radyjko, bo bez radia to troszkę dziwnie się jeździ
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mam podobny problem , radio traci głos potem samo się włącza . Nie jest to wina samego radia bo w tym czasie nie działa głos w TV i Nawi. Większość "bebechów"jest w bagażniku i nie wiem od czego zacząć .

Napisz jak zlokalizujesz przyczynę.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc !!!

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Powrócę do tematu bo robi się cieplej i będzie można pogrzebać przy sprzęcie.

Jakieś sugestie - gdzie szukać przyczyny zanikania głosu ?

Jak rozebrać panel radio-mniejsza navi , żeby czegoś nie popsuć ?

Opublikowano

u mnie dzisiaj też umarlo w czasie jazdy i mam kilka podejżeń idę zaraz sprawdzić bo może to być jakiś problem z klemą pirotechniczną lub ze switchem stacyjki - od jakiegoś czasu zawieszała mi się głośność, przy odpalaniu auto co jakiś czas przygasały kontrolki i rozbrzmiewało krótkie pip?

Problem z radiem rozwiązany - porządnie wyczyściłem styki kostki i bezpiecznika który siedzi bezpośrednio w radiu.

Pozdrawiam

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Radio denerwowało mnie coraz bardziej . Głos znikał coraz częściej i powracał kiedy chciał (czasem po kilku dniach)

Postanowiłem znaleźć przyczynę , ale gdzie to radio ? W kabinie ekran Navi kaseciak i panel przycisków . W moim przypadku radio znalazłem w bagażniku , wchodzą do niego dwie anteny i duża kostka z wieloma kablami(głośniki itp) i bezpiecznikiem . Po zdemontowaniu okazało się że nie mam odpowiednio małego torksa aby je rozkręcić i ew.poprawić luty . Przed ponownym zamontowaniem dokładnie przemyłem wtyczkę i gniazdo delikatnym pędzelkiem w spirytusie . To chyba mu pomogło bo już ponad miesiąc śmiga bez problemów mimo różnych wstrząsów a wcześniej nawet delikatne kłapnięcie drzwiami potrafiło go wyłączyć nie mówiąc już o przejeździe przez tory bo to prawie zawsze powodowało ciszę. Teraz jest OK. i mam nadzieję że tak zostanie.