Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
w przycisku sa takie grafitowe gumki ktore po przycisnieciu zwieraja obwod i szybka sie otwiera.sprawdz w jakim sa stanie.
Opublikowano
nie,nie trzeba.przycisk jest na wcisk,ktory nalezy podwazyc srubokretem zeby otworzyc.moja gumka nie przewodzi pradu jak nalezy,ale nie wiem dlaczego,bo wizualnie jest w porzadku. problem moj jest w samoczynnym otwieraniu sie tylnej szyby.ja obstawiam ze te gumki nie przewodza pradu jak nalezy,ale ciezko znalezc ich zamiennik,a cena przycisku w aso to cos kolo 300 zl.
Opublikowano
Proponuje przetrzec te gumeczki olowkiem grafotowym.(czesc rysika zostaje na gumeczkach i przewodzi lepiej prad)powinno dzialac.robilem tak w pilocie i bylo ok.tam tez byly gumeczki grafitowe.

o tym nie pomyslalem.sprawdze. :cool2:

Opublikowano
w tym sklepie nie znalazlem niczego co przypomina taka gumke w przycisku.zamowilem kilka rodzajow,ale to jednak nie to.chyba ze ja nie umiem znalezc :doh:
Opublikowano

znalazłem dziś chwilkę wolnego czasu i pogrzebałem w tym przycisku od szyby

wnioski takie że po wciśnięciu go obwód się zamyka, czyli sam przycisk musi być dobry

tu sprawdzałem na wtyczce - - - tu sprawdzałem dalej na przewodzie

http://img23.imageshack.us/img23/4280/szyba1.th.jpg - - - - - http://img23.imageshack.us/img23/9405/szyba2.th.jpg

wszystkie bezpieczniki również sprawdzone

pozostaje pytanie gdzie szukać dalej usterki :?:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
U mnie też nie działa otwieranie szyby.Zdjąłem plastiki i ręcznie szybe otworzyłem.Odpiąłem kabel od tego siłownika otwierającego szybe,ale zrobiłem pomiar i nie dochodzi prąd do tego siłownika.Mam rozpiske bezpieczników po polsku do E39 ale nie ma tam pozycji takiej jak tylna szyba.Sprawdziłem bezpieczniki w schowku przed fotelem pasażera,niby wszystkie w porządku.Czy w E39 są gdzies jeszcze bezpieczniki ??? Czy ktos wie gdzie dokładnie znajduje się bezpiecznik od tylnej szyby ??? Pozdr
Opublikowano
Przyczyną może być też usterka w module komfortu. U mnie otwiera się z kluczyka a przestało się otwierać przyciskiem przy szybie. Jutro wymieniam przekaźniki odpowiedzialne za centralny zamek w module, zobaczymy może się polepszy. Jeśli nie , szukam przyczyny w samym przycisku przy szybie.

Był: Nissan Almera 1.5, 2001

Był: VW Passat 1.8,1999

Jest: BMW 318 E46,2000

Opublikowano
Przyczyną może być też usterka w module komfortu. U mnie otwiera się z kluczyka a przestało się otwierać przyciskiem przy szybie. Jutro wymieniam przekaźniki odpowiedzialne za centralny zamek w module, zobaczymy może się polepszy. Jeśli nie , szukam przyczyny w samym przycisku przy szybie.

no to kolego czekam na relację, daj znać jak tylko zadziałasz :8)

Opublikowano

udalo ci sie?

u mnie tez zaczely wariowac szyby/centralny zamek...

Opublikowano

Wymieniłem te przekaźniki SIMENSA . Zrobiłem to po lekturze forum z powodu problemów z centralnym - czasem otwierał tylko drzwi kierowcy (jedno przyciśnięcie na kluczyku) a za nic nie chciał otworzyć reszty drzwi (drugie naciśnięcie). Działo się tak przeważnie rano, potem już było OK, no ale idzie zima więc lepiej to było zrobić teraz. Czy pomoże - zobaczymy , muszę pojeździć.

Co do otwierania tylnej szyby - nie pomogło. Dalej tylko z kluczyka.

Rozebrałem ten przycisk , dostałem się do gumki ale to nie jej wina. Odkręciłem tę plastikową osłonę od wew strony, wyczepiłem wtyczkę od foliowej naklejki na szybę (wew strona) którą doprowadzane są przewody do przycisku. Zwarłem te przewody (tak jakby został naciśnięty przycisk ) , powinno być słychać cyknięcie zamka w klapie który zwalnia szybę. Tak się robi po naciśnięciu przycisku w kluczyku. Niestety po zwarciu przewodów we wtyczce zamek nie reaguje - wniosek , nie dochodzi tam prąd , gdzieś przerwany mam obieg - w innym miejscu :(

Podejrzewam że ten przycisk spiep... mi kiedyś elektryk który usiłował naprawić otwieranie klapy bagażnika. Rozgrzebał mi tylko całą klapę , stwierdził że takiego mikrowłącznika muszę sobie poszukać sam. Koniec końców sam to naprawiłem (wkleiłem inny włącznik), ale od tamtego czasu nie chodzi mi ten przycisk - pewnie coś mi nie podłączył :mad2:

Był: Nissan Almera 1.5, 2001

Był: VW Passat 1.8,1999

Jest: BMW 318 E46,2000

Opublikowano
Mi również nie dochodzi prąd do tego siłownika.Nie wiem gdzie szukać w E39 bezpiecznika od tej szyby.Może ktoś wie gdzie on się znajduje??? I mam jeszcze jedno pytanie- mówicie tu o module komfortu i otwieraniu szyby z kluczyka czy całej klapy ?? Bo mi się klapa otwiera i z kluczyka i przycisku,a szybe otwiera sie też z kluczyka ?? Mam starą wersje 98r ??? Pozdr
Opublikowano
Niestety po zwarciu przewodów we wtyczce zamek nie reaguje - wniosek , nie dochodzi tam prąd , gdzieś przerwany mam obieg - w innym miejscu

kolego mam pytanie, czy zwierałeś przewody które idą od przycisku na szybie, tam we wtyczce zaraz pod szybą ? jeżeli tak to tam nie powinno być napięcia, przynajmniej tak powiedział mi jeden elektryk, że to jest tylko przycisk sterujący który daje sygnał, tam można jedynie sprawdzić czy po wciśnięciu przycisku zamyka sie obwód co świadczy o sprawnym przycisku

ja tu sprawdzałem na wtyczce - - - tu sprawdzałem dalej na przewodzie

http://img23.imageshack.us/img23/4280/szyba1.th.jpg - - - - - http://img23.imageshack.us/img23/9405/szyba2.th.jpg

i u mnie po wciśnięciu przycisku obwód się zamykał czyli sam przycisk jak i przewody na tym odcinku muszą być dobre

problem zatem tkwi gdzieś dalej :?

Opublikowano
Wymieniłem te przekaźniki SIMENSA . Zrobiłem to po lekturze forum z powodu problemów z centralnym - czasem otwierał tylko drzwi kierowcy (jedno przyciśnięcie na kluczyku) a za nic nie chciał otworzyć reszty drzwi (drugie naciśnięcie). Działo się tak przeważnie rano, potem już było OK, no ale idzie zima więc lepiej to było zrobić teraz. Czy pomoże - zobaczymy , muszę pojeździć.

no mi wlasnie przestal otwierac drzwi kierowcy :)

czyli wychodzi na to, ze w momencie jak sie pieprzy cos z centralnym, to samochod sam otwiera szyby, by mozna sie bylo dostac do samochodu :)

dobrrrre

Opublikowano

Panowie!

Miałem ten sam problem i jest on ulokowany w innym miejscu niż myślicie!!!

Przyciski z reguły są dobre i bez awaryjne. Idąc ścieżką od przycisku po taśmie przewodzącej, która jest przyklejona na szybę dojedziecie w górę (w kierunku spojlera). Pod wewnętrzną osłoną (po wewnętrznej stronie szyby otwieranej) taśma idąca od przycisku łączy się pod tą osłoną z taką czarną kostką. Problem u siebie zlokalizowałem w tym miejscu!!! Ta kostka często lubi pękać, następnie dostaje się tam wilgoć lub woda i łączenie śniedzieje a następnie ulega uszkodzeniu. Kostka jest zatopiona, odlana z plastiku i nienaprawialna. Więc albo do wymiany cała szyba albo......? Ja zrobiłem w ten sposób, że rozciąłem całkiem tą kostkę (tak, żeby nie uszkodzić przewodzików z taśmy od przycisku) i bardzo delikatnie (trzeba bardzo uważać bo taśma od lutownicy się przetapia) je polutowałem. Sprawdziłem poprawność przewodzenia złącza i działania przycisku, po czym całe (zrobione na nowo) łącze zatopiłem również w plastiku (klej na gorąco lub żywica epoksydowa). Informuję, że rozwiązanie jest skuteczne ale wymaga dużo precyzji, cierpliwości i zręczności. Efekt zadowalający!!! Działa przycisk!!!

Miejsce, które opisuję chyba konstruktorom BMW nie bardzo wyszło, bo choć jest schowane pod osłoną działa na nie woda i zmiany temperatury, dlatego ulega uszkodzeniu. Pozdrawiam

Dolo