Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich, mam problem z moją e36 z tylnego lewego koła dobiegają od jakiegoś czasu dziwne dźwięki, nie wiem do czego to porównać, coś jakby krzywa felga chodziła na boki i takie zgrzyty gumy, trudno powiedzieć :( a przy stałej prędkości 60-80 wyje, czy może być to problem z piastą, ewentualnie samo łożysko? proszę o pomoc :(
Opublikowano
jeśli wyje obstawiał bym na łożysko sprawdź czy nie masz luzu na kole, sam mam takie jakby zgrzyty jak jadę wolno lub jak szybciej to tak jakby obcierał hamulec już 4 razy ściągałem koło i nic nie widzę przymierzam się powoli do zmiany tarcz klocków i szczek jak to nie pomoże to łożysko wywalę bo niby było dobre a nagle się na nim luz pojawił dokręciłem niby nie ma luzu tylko są te zgrzyty obtarcia czy jakoś taki dziwny dźwięk jeśli ktoś by s ie z czymś takim spotkał to bardzo proszę o poradę i wyszło ze się podpoiłem pod temat :D a dodam< ze jak dodam gazu to nic w tedy nie słychać tylko jak jade bez gazu
Opublikowano
Może być wina opony, łożyska, szczęk hamulcowych. Proponuję podnieść koło do góry pokręcić ręką i posłuchać. A co do Twojego problemu glmno to takie objawy może dawać przekładnia główna.
Opublikowano
Co masz na myśli przekładnia główna skrzynia czy dyfer:) ?? ale to słychać ewidentnie w tylnym lewym kole, i zastanawia mnie skąd nagle się wziął luz na łożysku w tym kole wymieniałem rok temu dokręciłem i nagle po roku luz a nakrętka nie popuściła znowu dokręciłem było chwile oki i teraz te objawy co opisałem wcześniej, jak podniosę koło to nic nie słychać dopiero po d obciążeniem i to jak wyjadę z garażu to tego nie ma dopiero jak przejadę kawałek
Opublikowano
Jeżeli udało Ci się dokręcić nakrętkę to albo się odkręciła, albo za lekko dokręciłeś przy wymianie. Ten typ łożyska dokręca się siłą ok 300Nm, a jeżeli pracowało niedokręcone to prawdopodobnie uległo uszkodzeniu. Dziwi mnie tylko że odgłos słychać tylko podczas jazdy z obciążeniem.
Opublikowano
nie było widać po nakrętce aby popuściła a za pierwszym razem dokręciłem i luzu nie było aż tu nagle po roku bach luz patrze na nakrętkę zabezpieczenia w miejscach dokręciłem luzu nie ma ale jest ten dziwny dźwięk takie ocieranie jak jadę szybko a jak powolutku to tak jak by guma jakaś skrzypiała słychać to jak przejadę kawałek dopiero jak oddam gazu ustępuje " lub po prostu tego nie słyszę bo wydech zagłusza choć głośny nie jest" :) już sam nie wiem co to może być dozbieram trochę i wymienię tarcze klocki i szczeki jak nie pomoże to wywalę łożysko
Opublikowano
kolego u mnie było dokładnie tak samo jak opisujesz, przy większej prędkości szurało a jak się toczyłem to jakby odgłos gumy, wczoraj mechanik walczył z tym przez cały dzień, okazało się że pierścień od łożyska po którym toczą się kulki po prostu pęk i w jednym miejscu był też wgniot, wiec sugeruje rozebrać piastę i dostać się do łożyska, ogólnie łożysko można kupić za 100, a jeśli miałbyś coś z piastą nie tak to trzeba oryginalną bo zamienniki często nie są takie same jak oryginał, tak właśnie było u mnie :( Oryginalna piasta kosztuje 260 i jak nie było nic robione w tym kierunku wcześniej to jest problem żeby wymontować łożysko u mnie trzeba było wymontować cały wahacz. Powodzenia