Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Podczas powrotu z wakacji zauważyłem że moje E60 3D 2004 r 170 kkm zaczyna "kopcić" z tyłu. Kolor spalin- "zwykły", ale jak przyspieszam to tak jak za 50 letnim jelczem bym jechał , poprostu duża gęstość spalin. Spalanie również wzrosło o około 1-1,5 litra. Przy jeździe bez przyspieszania nic szczególnego nie zuważylem. Przyspieszenie i moc w normie, nie chciałem go specjalnie nadużywać bo tak jak piszę jak mocniej depnę to wstyd zostawić taką zasłonę dymną za sobą.

Komp w samochodzie nic nie sygnalizuje.

Może ktoś z kolegów przybliżyć co to moze być??

Opublikowano
rury na prosto i w menu idrive w servis jest kontrola DPF,ale u Ciebie chyba nie ma jak rury sa w dół.Może zalałeś słabą ropę gdzieś po drodze.
Opublikowano

zatankowałem z "musu" na NESTE ale po tym na Shelu i było to samo , a non stop jade na Statoilu.

Jak ruszam czy przyspieszam to to wygląda tak jakby silnik nie przepalał paliwa w 100% tylko w części a reszta idzie w rure.

Opublikowano

Byłem u mechaniora i na kompie wyszło błąd przepływki , została wymieniona ale dalej kopci .

Teraz po diagnozie został do wymiany kolektor (częsty przypadek z tego co wiem) i moje pytanie czy to on może być przyczyną wzmożonego kopcenia?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Byłem u mechaniora i na kompie wyszło błąd przepływki , została wymieniona ale dalej kopci .

Teraz po diagnozie został do wymiany kolektor (częsty przypadek z tego co wiem) i moje pytanie czy to on może być przyczyną wzmożonego kopcenia?

mialem kolektor wydechowy pęknięty i mi nie kopcil

Opublikowano
tak czy siak i tak kolektor do wymiany a poza tym to aż wstyd jeździć że tak kopci , może paliwo na tej gdańskiej 7 mają trefne ?? . Akurat po urlopie mało jeżdże więc została mieszanina nestei shella, wypale to bo statoil nie robił problemów.
Opublikowano

mam takie pytanie:

-czy przy pękniętym kolektorze oraz lub czy przy uszkodzonym wtrysku były by błędy w idrive czy też na kompie??

Pytam bo mam wrażenie jakby któryś wtrysk przelewał lub coś w tym stylu a nic nie wyskakuje