Skocz do zawartości

Pod kabel od przepustnicy podpieli zasilanie wtrysków

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Uszczelniałem kolektor ssący i przy składaniu wszystkiego mech. pomylił wtyczki. Zasilanie listwy wtryskowej podłączył do kabla co szedł do przepustnicy. Po całej operacji auto nie odpalało. Kilkanaście prób uruchomienia i nic. W końcu przełożyli te kable i chodzi... ale coś nie gra. Silnik nie pracuje równo, nie spala mieszanki, wtedy słychać takie metaliczne cykanie po czym obroty rosną póżniej spadają. Po dojechaniu do domu niby wszystko dobrze. Na drugi dzień wyjechałem na droge i ruszyć nie moge. Na wolnych i niskich obotach motor się krztusi jakby nie dostawał paliwa dopiero dodanie gazu przywraca normalną prace. Moje podejrzenia padają na elektrykę ponieważ ww objawy nie zawsze występują. Stawiam na uszkodzony czujnik położenia przepustnicy lub ECU. Komputer na diagnostyce nic nie wykazał. Mam teraz problem ze znalezieniem przyczyny i się zastanawiam czy jest możliwe uszkodzenie elektryki przez to nieszczęsne podłączenie. :?:

Mój motorek M40 B16

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wymieniłem sonde Lambda, bo już nie miałem innego pomysłu. Tutaj niespodzianka po założeniu bez zmian więc odłączyłem wtyczke od sondy i jazda. Nie stwierdziłem żadnej różnicy jak szarpał tak szarpie i dusi się na niskich obrotach. Pozostaje mi podmiana ECU ?
Opublikowano

gdzie mieszkasz?? mam dobrego kompa do M40 B16 (jak i cały silnik z padniętą uszczelką na części) to moglibyśmy zrobić podmianę i zobaczyć czy to jest to

mogą być jeszcze padnięte wtryski

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Przyczyna – zbyt niskie ciśnienie sprężania na jednym garczku. :shock: Wymiana pierścieni tłok. załatwiła sprawę.