Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam problem ponieważ poleciało mi złącze elastyczne za katalizatorem, a tam w 320d m47n nie ma wogóle dostępu. może ktoś wyjmował, wymieniał i podda mi jakiś pomysł

z góry dziękuję.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podłączam się pod temat tylko ze u mnie w 330D.

Ps a wiecie moze jaka cena tego złącza?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Złącze kupuje się wszędzie nawet w intercarsie i to nie jakieś koszmarne pieniądze. Każdy tłumikarz też je ma. a może ktoś poleci warsztat z wawy lub okolic na wymianę.
Opublikowano

Ponieważ nie mam warunków oraz wystarczającej wiedzy powierzyłem to zadanie(wymiana łącznika) profesjonalistą.Zrobili to na moich oczach.Z boku wygladało to dość prosto ale sam bym tego na bank nie zrobił.Cała naprawa trwała około godziny i kosztowała mnie 300zł.Jestem bardzo zadowolony bo zamiast jednego łączinka wstawili mi dwa,dzięki czemu wydech jest o wiele bardziej stabilny i drgania są całkowicie wyeliminowane.Radze podzwonic do firm/warsztatów które robią same układy wydechowe.

Dla zainteresowanych ze Szczecina i okolic moge dac namiary na PW.

pozdrawiam

Opublikowano
Około m-ca sam wymieniałem , ogólnie jak piszecie dostęp dosyć utrudniony, ale do zrobienia. Trzeba maksymalnie wszystkie osłony poodkręcać i mieć dosyć długi klucz oczkowy (prosty) żeby odkręcić śruby katalizatora od turbiny. Ja wspawałem dwie złączki elastyczne (plecionki) zaraz za katem - 150x60 to co jest zamiast oryginału a kawałek dalej na prostym odcinku kolejną 100x60, obydwie kupione z allegro. Jak poszukacie na forum tym lub konkurencji (sport) jest cały opis łącznie ze zdjęciami jak robić i dlaczego warto wspawać kawałek dalej drugą złączkę. Ogólnie trochę zabawy gdyż nieumiejętne wspawanie złączek spowoduje, że będzie nam się układ wydechowy obijał o podwozie lub zbyt nisko opadnie i będzie uderzał o te dwie podpory które są w poprzek za łączeniem. Ale wszystko do zrobienia mi się udało, bo już nie mogłem od smrodu spalin w środku zaciąganych kratkami od nieszczelnego złącza.
Opublikowano

Oryginału nie dostaniecie bo występuje tylko w komplecie katalizator za nim łącze i kawał rury do łączenia. Można tylko zamiennik tzw plecionkę elastyczną która ma troszke inną budowę i jest sztywniejsza niż oryginał.

pozdrawiam