Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jest u mnie problem, nie wiem czy mały(oby) ale jest i chciałbym sie go pozbyc :(

Z silnika badź okolic w granicach 4000 obr/min wydobywa sie dziwny dzwiek, tak jakby strzelało na kablach lecz jest głosniej, ciszej niz strzela ze sportowego tłumika jakich uzywają na rajdach(duzo ciszej) jednak przy zamknietej masce nawet słychac.na niskich i wysokich obrotach jest ok.

Mechanik mówił ze moze to łancuch rozrzadu strzela o obudowe.

Motor M42 B18-czyli 318 is coupe

bardzo prosze was o pomoc :cry:

Opublikowano

Na poczatek sprawa lancucha rozrzadu wiele razy czytalem i jak wiadomo ze jest skonstruowany tak aby przejezdzil caly silnik [ czyli niewimenny ]

Jesli oprzec sie o diagnoze mechnika musimy wziasc pod uwage ze moze ktos cos tam grzebal i pokrecil.Moze jakas wada fabryczna czego tez nie mozemy wykluczyc :?:

Moim zdaniem lancuch by obcieral po obudowie a nie strzelal i bylby to dzwiek jednostajny,cos w stylu chrobotania.Kiedys stary super dobrymechanik pokazal mi jedna sztuczke.Aby posluchac gdzie w trawie piszczy w silniku bral kawalek listwy drewnianej lub okragly przekroj 4-6 cm moze byc wiekszy.

Nastepnie przykladal do miejsca ktore chcial osluchac i na drugim koncu przystawial ucho uwierzcie jak slychac wszystko jak w tych sluchawkach co posiada lekarz.

Proponuje zrobic to samo a tak na marginesi jesli chodzi o strzelanie to zerknij na zaplon.Jak wiadomo jesli zaplon jest za szybki strzela w silniku jesli za pozny to w tlumniku.

Wiec teraz pomysl spokojnie czy lancuch strzela czy szura lub chrobocze po obudowie i jesli tak to bedzie dzwiek jednostajny i wzrasal z dodaniem gazu ty natomiast piszesz ze strzela :D

Pozdrawiam !

BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]
Opublikowano
Łańcuch w is-ach jest jak najbardziej WYMIENNY chyba co 140tys. km. ale pewien nie jestem i może ocierać o obudowe.
Opublikowano

ale czy łancuch by strzelał?? tez mi sie wydaje to dziwne.

poza tym jak sie ustawia zapłon, jesli wogóle jest to mozliwe to czy trzeba podłaczac pod komputer czy nie??

ma ktos z was jeszcze jakis pomysl co to by mogło byc??

Opublikowano
Witam.

Jest u mnie problem, nie wiem czy mały(oby) ale jest i chciałbym sie go pozbyc :(

Z silnika badź okolic w granicach 4000 obr/min wydobywa sie dziwny dzwiek, tak jakby strzelało na kablach lecz jest głosniej, ciszej niz strzela ze sportowego tłumika jakich uzywają na rajdach(duzo ciszej) jednak przy zamknietej masce nawet słychac.na niskich i wysokich obrotach jest ok.

Lancuch, pomimo faktu iz sam w istocie jest wyjatkowo trwaly i

w zasadzie niezniszczalny, moze wydawac dzwieki a nawet uderzac o

obudowe - w szczegolnosci w sytuacji zuzycia plastikowych listew

slizgowych po ktorych jest prowadzony. Ta sama sytuacja dotyczy

ramienia napinacza. W skrajnym przypadku

zuzycie listwy/ramienia moze spowodowac awarie rozrzadu a co za tym

idzie powazna destrukcje w silniku - widzialem na wlasne oczy

taki przypadek!

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BE51&mospid=47425&btnr=11_1191&hg=11&fg=25

elementy 6 i 14

Jednak nie jestem pewien czy "na ucho" daje sie taki problem

zdiagnozowac wiec skupil bym sie jeszcze na dokladnej diagnozie

zrodla tego dzwieku

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano
Witam.

Lancuch, pomimo faktu iz sam w istocie jest wyjatkowo trwaly i

w zasadzie niezniszczalny, moze wydawac dzwieki a nawet uderzac o

obudowe - w szczegolnosci w sytuacji zuzycia plastikowych listew

slizgowych po ktorych jest prowadzony. Ta sama sytuacja dotyczy

ramienia napinacza. W skrajnym przypadku

zuzycie listwy/ramienia moze spowodowac awarie rozrzadu a co za tym

idzie powazna destrukcje w silniku - widzialem na wlasne oczy

taki przypadek!

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BE51&mospid=47425&btnr=11_1191&hg=11&fg=25

elementy 6,14,20

Jednak nie jestem pewien czy "na ucho" daje sie taki problem

zdiagnozowac wiec skupil bym sie jeszcze na dokladnej diagnozie

zrodla tego dzwieku

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl