Skocz do zawartości

[E46]330xd - Czujnik temperatury zewnętrznej...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jadąc dziś sobie, przyspieszyłem i nagle "zapipał" mi komputer wskazując temperaturę +2,5 stopnia na zewnątrz...Potem zaś temperatura na komputerze podskoczyła do 13 stopni i tak została do samego zatrzymania sie pod domem. Zdziwienie kompletne...bo na zewnatrz z + 25 stopni...

I tak zastanowiłem się i przypomniałem sobie, że dziś w drodze do domu na kilka minut przed tym dziwnym wskazaniem temperatury zdarzyło mi się "zaliczyć" zapadnięty asfalt....nawet nie dziurę a wgłębienie asfaltu na drodze - nie do zauważenia w ostrym popołudniowym, nisko świecącym słońcu...Aż poczułem, że spód samochodu odczuł tę różnicę w wysokości jezdni...

Oszzzz te nasze drogi i ulice...

I tak sobie pomyslałem, że chyba mogłem sobie uszkodzić czujnik temperatury zewnętrznej...

Podpowiedzcie koledzy w którym miejscu się ów czujnik znajduje? Szukałem na realoem.com , ale jakoś nie potrafię go zlokalizować...

Może macie jakies inne pomysły skąd takie dziwne wskazania temperatury?

Opublikowano
Czujnik masz w lewym przednim nadkolu. U mnie sytuacja identyczna jak u Ciebie, też czasem mu odbija i wskazuje nie tak jak powinien podając jakieś wyjątkowo niskie temperatury albo sprawia czasem wrażenie, że jest ok a tak naprawdę myli się o kilka stopni. Wystarczy, że skasuje się jego błąd na kompie i czujnik zaczyna działać. Podejrzewam, że mam go zepsutego albo może gdzieś nie łączy ewentualnie wystarczy wyczyścić styki. Póki co nie miałem czasu się za to zabrać.
Opublikowano
Czujnik masz w lewym przednim nadkolu. U mnie sytuacja identyczna jak u Ciebie, też czasem mu odbija i wskazuje nie tak jak powinien podając jakieś wyjątkowo niskie temperatury albo sprawia czasem wrażenie, że jest ok a tak naprawdę myli się o kilka stopni. Wystarczy, że skasuje się jego błąd na kompie i czujnik zaczyna działać. Podejrzewam, że mam go zepsutego albo może gdzieś nie łączy ewentualnie wystarczy wyczyścić styki. Póki co nie miałem czasu się za to zabrać.

W lewym przednim nadkolu - bardziej od strony zderzaka jak mniemam?

Opublikowano
dobrze mniemasz jak popatrzysz od spodu auta to dobrze go widac moga byc brudne styki

bmw e46 330d automat 204 ps

bmw e46 320d manual 150 ps

a3 110 ps ahf

suzuki gsxr 1000 k3 175 ps 0-200 7sek :P

bylo a6 c5 2.5 tdi quattro ake -mile wspomnienie

Opublikowano
dobrze mniemasz jak popatrzysz od spodu auta to dobrze go widac moga byc brudne styki

I chyba tak jest....dziś termometr pokazuje temperaturę rzeczywistą...Być może właśnie przez brudne styki i tę asfaltową pułapkę, którą zaliczyłe coś przestało kontaktować...