Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! OD jakiegoś czasu pojawia mi się dosyć spory wyciek oleju. Wyciek jest trudny do zlokalizowania ale olej kapie na kolektor wydechowy od wewnetrznej strony komory silnika co powoduje że w aucie bardzo czuć spalony olej. Na zdjęciu jest troche wytarte bo cała sonda była zasmarowana. Czy sądzicie że olej może wydobywać się spod uszczelki pod głowicą?

http://img404.imageshack.us/img404/7562/dsc00521m.th.jpg

Opublikowano
Sądzę że cieknie Ci spod uszczelki pokrywy zaworów (zresztą widać że była dodatkowo smarowana silikonem). Przeciągnij palcem poniżej poziomu pokrywy zaworów - jeżeli bedzie mokro to wiadomo co zrobić. Spod głowicy znacznie rzadziej cieknie - tym bardziej w dużych ilościach.
Opublikowano
No to właśnie ja posmarowałem sylikonem jak wymieniałem tą uszczelkę bo juz wcześniej wydawało mi się że się poci no i ja wymieniłem. Skoro tak to może być być wyciek tam od wewnetrznej strony tej pokrywy bo tam nie umiem dojść palcem żeby zobaczyć czy jest mokro.
Opublikowano
Kombinuj, kombinuj - jak nie palcem to może jakąś szmatką na jakimś śrubokręcie, kluczu czy czymkolwiek. Lepiej to dokładnie sprawdzić niż potem pluć w brodę ze nie potrzebnie ściągało się głowicę i wpakowało w koszta