Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po dluzszej przerwie, fajnie ze forum znowu smiga.

Od 2-ch miesiecy jestem posiadaczem 535i z 98r i 150tys przebiegu. Zaniepokojony jestem strasznie dziwnymi odglosami z okolicy katow podczas pierwszego rozruchu po dluzszym postoju. slychac strzelanie w katach a w pewnym momencie nawet stukanie. Od chwili kiedy spadna obroty i silnik sie troche rozgrzeje wszystko cichnie. Zastanawiam sie nad zapchanymi katalizatorami, ale to chyba objawilo by sie spadkiem mocy, a auto bylo ostatnio na hamowni i legitymuje sie wlasciwa moca. rozumiem ze katalizatory musza sie rozgrzac zeby pelnic swoja funkcje, ale zeby w ten sposob?? Dosc mocno zaraz po zapaleniu czuc tez benzyne...

Na cieplym silniku nie ma tego problemu...

Opublikowano
u mnie po odpaleniu grzechotał, po chwili było ok. Zrobiłem z 10 tyś km i sie zapchał w czasie jazdy....
Opublikowano
no właśnie to nie jest grzechotanie czy dzwonienie, najpierw strzela w katach ja po prze-gazowce trochę, a później przez moment (30sek) słychać pukanie, dość regularne, które ustępuje i już więcej na ciepłym się nie pojawia
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź czy chodzi na wszystkie cylindry. Z objawów, szczególnie zapach benzyny, wynika, że leje paliwo i dopala sie ono w katalizatorze, którymś. Może to byc niebezpieczne !! Podpinałeś pod kompa ??
Krzysztof
Opublikowano
stawiam na kata, jeśli dźwięk pukania jest z jego okolicy to na pewno jest już przypchany...
Opublikowano

Inpa jest u mnie dosc czesto w uzyciu, nic w silniku jeszcze nie bylo. raczej lapie na wszystkie gary, dzwiek ustepuje w momencie kiedy silnik zaczyna schodzic z obrotow i wylacza sie ssanie.

Co do katow to myslalem ze jak sie przytykaja to spada moc, chyba ze dopiero jak sie zatkaja.

szukac katow juz teraz czy poczekac az sie przytkaja na dobre??