Skocz do zawartości

(E36) Szyba nie chce sie podnosic POMOCY !!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Mam problem poniewaz szyba w drzwiach od strony kierowcy nie chce sie podnosic ani opuszczac stoi w miejscu czyli do polowy spuszczona. Po nacisnieciu przycisku slychac jednynie tykanie tam w srodku. Co to moze byc ?/ Mial ktos kiedys taki przypadek?? Jak go rozwiazac??? Prosze o pomoc bo moje auto stoi na ulicy :)
Opublikowano
Sprawdź bezpieczniki, jeśli dobre możesz ściągnąć boczek drzwi, może coś ją trzyma i się nie ruszy, będziesz mógł miernikiem bądź jakąś żaróweczką (jeśli nie masz miernika) sprawdzić czy w ogule prąd dochodzi do silnika w momencie wciskania przycisku.
Opublikowano
Powiem tak posiadam miernik i sciaglem boczek i w momencie naciskania slychac jak w silniczku tyka ale nie reaguje dalej . Bezpiecznikisa w stu procentach dobre nie sa spalone sprawdzałem. Zanim szyba calkowicie przestała sie ruszac wysuwała sie tylko od samego dolu do polowy i tyle i tak po kilku probach spuszczania i podnoszenia utknela w jedntm miejscu i nic
Opublikowano

Jeszcze taka opcja jest że się coś mu pomieszało i może coś dać reset komputerka. Miałem też raz że szyba chodziła tylko do połowy, dalej nie.

Komputer resetujesz: odłączasz klemy od aku, spinasz obie np jakimś kawałkiem kabla, przekręcasz kluczyk na pozycję w której normalnie świecą się kontrolki (zapłon) i czekasz 15 minut. Wyciągasz kluczyk, rozłączasz klemy, podłączasz akumulator.

Druga opcja taka jest że w E36 gdy szyba napotyka opór właśnie nie pójdzie tylko będzie tykanie słychać a silnik nie ruszy (zabezpiecza przed odcięciem łapek i przed spaleniem się :P ) Możesz nacisnąć przycisk w dół i lekko siłowo jej pomóc i sprawdzić czy chociaż próbuje ruszyć...

Opublikowano

Wiem co jest juz przyczyna nie działajacej szyby : przyczyna jest zuzycie szczotki w silniczku ktory napedza mechanizm, szczotka jest tak wytarta ze blokuje sie w szczelinie na komutatorze. Druga sprawą było to ze sprezyna ktora ja dociskała także brała udział w blokowaniu silniczka.

Teraz mam kolejny dylemat gdzie zakupic taka szczotke? Czy może lepiej jest sam silniczek kupić?? I gdzie??

Opublikowano

witam

mam identyczny problem z moja szyba od pasazera wszystko cacy a od kierowcy slychac takei cykanie po nacisnieciu przycisku ale mam na to swoj sprawdzony sposob kiedy szyba nie chce sie zamknac badz otworzyc sciagam boczek z drzwi i kilka uderzen w silniczek zalatwia sprawe i szybka chodzi jak nowa :twisted: nie jest to profesjonalna naprawa ale przez jakis czas mam z szyba spokoj :8)

p[ozdrwaiam

Opublikowano
Tak ja pisałem wyżej w moim przypadku jest juz brak szczotki w tym silniczku napedowym. Czy ktos wie gdzie to mozna kupic??
Opublikowano

Miałem to samo :) po na ciśnięciu było słychać tykanie i nic okazało się ze padła zębatka która porusza podnośnikiem no i kaplica mam w za bogata wersje na 93 rok i odpowiedniego podnośnika ni ma w szczecinie a na allegro szukam i szukam i znaleźć nie mogę a w aso chcą aż 380zł :/

podnośnik mam taki sam jak w cupe (mam sedana ) tylko ze bez jednej wtyczki i

Opublikowano
WItam, mialem to samo, i problem tutaj polegac moze na tym ze zebatki w slinikczku sie zakleszczyly, proponuje rozebrac silniczkek i tam beda dwie zebatki. Z czasem robia sie tam luzu i nalezy je usunac co zapobiegnie w przyszlosci przeskakiwaniu zebatek. U mnie pomoglo.