Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam w swoim 523i klime 2 strefowa. Na poczatku lata bylem w serwisie od klimatyzacji w celu sprawdzenia i regeneracji gazu w klimie. chcialem rowniez dokonac odgrzybienia. Serwisant mi powiedzial ze moja klima zle dziala poniewaz po wlaczeniu klimy obieg w aucie automatycznie sie zmienia na obieg zamkniety mimo ze jest wlaczony na otwarty. Po wylaczeniu klimy obieg sie otwiera. Po kazdym wlaczeniu klimy nawet jesli przed wlaczeniem mialem obieg otwarty to w momenci ezalaczenia obieg sie zmienia na zamkniety, a po wylaczeniu otwiera sie.

Mecghanik powiedzial ze to nieprawdilowe dzialanie - czy aby na pewno moja klima zle dziala ? Moze tak powinno wlasnie byc ?

Prosze o pomoc jak to powinno byc z ta klima.

Opublikowano
Serwisant ma racje,klima po włączeniu nie powinna zamykać obiegu....nie mam pomysłu czym to jest u ciebie spowodowane..Sam decydujesz czy obieg ma być zamkniety czy otwarty. Może masz włączony klawisz Automatycznego zamykania obiegu..ja mam takie cos w aucie.. Wciaskam i autko czuwa nad jakoscią powietrza jakie dostaje sie przez nawiewy do wnętrza auta,jeżeli jest to jakiś nieprzyjemny zapach to automatycznie zamyka obieg i otwiera gdy powietrze jest w porządku.....pozdro
Opublikowano
To zależy jaki masz panel (z którego roku jest auto), jeśli masz dwie opcje włączenia klimatyzacji, tj. snieżynką i klawiszem max to na max zawsze się uruchomi obieg zamknięty bo układ dąży do jak najszybszego schłodzenia auta. W przypadku uruchomienia śnieżynką to już jest Twój wybór czy jest obieg zamknięty czy nie i jeżeli wówczas się załącza obieg zamknięty automatycznie to jest coś nie tak.
Opublikowano

Auto mam 1997 roku.

Nie mam u siebie na panelu przycisku MAX i klime wlaczam przciskiem ze sniezynka.

MAm mozliwosc wyboru obiegu otwartego, obiegu otwartego z czujnikiem zanieczyszczonego powietrza (jak jest zanieczyszczone to przelacz na zamkniety) oraz funkcje obiegu zamknietego.

Niezaleznie jakie funkcje obiegu wlacze to po wlaczeniu klimy zawsze uklad sie zamyka.