Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam problem ze stacyjką. W momencie kiedy przekręcam kluczyk, zapadki nie "łapią" i kluczyk obraca się płynnie nie skaczac po progach. Znalazłem opisy manewru wymontowania wkładu w innych modelach za pomocą tej malutkiej dziurki w stacyjce, ale w mojej niuni TO NIE ZDAJE EGZAMINU. Ustawiam kluczyk w pozycji "1" (bo czasem zaskoczy), ale nie mogę namacać tej blokady i tym samym nie mogę wyjąć wkładu. Czy w E30-tkach to jest jakoś inaczej rozwiązane??? Może ktoś miał podobny problem. Pomożecie? :|
Opublikowano
wkład jak wkład, raczej masz padniętą kostkę, musisz rozebrać osłonę kolumny i ją wymienić, dół łatwo schodzi, a nie pamiętam teraz czy sam dół wystarczy, czy trzeba też górną osłonę zdejmować, wiem że z nią nie jest tak łatwo
Opublikowano
Kurczę, mówisz, że to kostka? Z tego co się orientowałem u innych osób, to większość problemów znikała po wymianie samego wkładu... Trochę mnie zmartwiłeś, ale i tak dzięki za podpowiedź...
Opublikowano
A wiesz może kolego czy kostki we wszystkich modelach i opcjach były takie same? Czy może mam szukać czegoś szczególnego do mojego wolnossącego Diesel'ka?
Opublikowano

niestety nie wiem, ja wymieniłem na kostkę od takiej samej jak moja, bo od takiej trafiłem i pasowała

u mnie kluczyk luźno chodził, do tego czasami mimo przekręcenia do końca rozrusznik nie kręcił, wymieniłem kostkę i jest ok

Opublikowano
HA! Odkręciłem i poluzowałem osłonę kolumny kierownicy i co się okazało? Kostka stacyjki była obluzowana! Pewnie 20lat nikt tego nie ruszał, więc co się dziwić... Dopchnąłem wszystko na swoje miejsca i stacyjka działa jak nowa! Narazie daruję sobie kupno wkładu i kostki..:) Wiedziałem, że BMW nie psuje się tak często hehe :) No cóż - kUniec tematu ;)