Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chce kupic felgi 7,5Jx17 ET41, otwór centrujacy ok 74mm, rozstaw srub 5x120 i mam takie pytanie czy wejda na to opony 205 wiekszych niechce poniewaz mam za słaby silnik zeby jakies walce wsadzac no i z drugiej strony nigdy nie przepadałem za jakimis wielkimi rozmiarami :D w tabeli jaka znalazłem przy rozmiarze 205 zalecana jest 6,5 a dopuszczalna 7,5

tutaj link do nich :

http://img188.imageshack.us/i/671066190.jpg/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jesli pisze ze dopuszczlne to 205 w takim razie wejda ale beda bardzo naciagniete i fajnie wygladac to nie bedzie.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

Nie prawda.

205 na 7,5 cala wyglądają super. Felga jest schowana w ranty opony więc ich nie porysujesz.

Upewnij się czy otwór centrujący jest odpowiedni do twojego modelu.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Nie prawda.

205 na 7,5 cala wyglądają super. Felga jest schowana w ranty opony więc ich nie porysujesz.

Upewnij się czy otwór centrujący jest odpowiedni do twojego modelu.

No własnie dobrze ze zwróciłes mi na to uwage pierwszy raz kuppywalem fele wiec za bardzo nie byłem w temacie felgi maja otwór centrujacy ok 74mm

a E46 z tego co czytałem na google 72.5 :mad2: jedynie jakies pierscienie centrujace wsadzic tylko np kumpel ma dystanse i narzeka na bicia drgania itd :/

To mnie zmyliło BBS RC 041 7,5Jx17 ET41, otwór centrujacy ok 74mm, rozstaw srub 5x120 czyli wszystkie BMW (z wyjatkiem E30)

Opublikowano

Pierścienie centrujące to normalna praktyka w felgach aluminiowych - większość felg produkowana jest z taką średnicą otworu centralnego, żeby dało się je zamontowac do kilku modeli samochodów. Dobrze wyważone koło zamontowane na właściwych pierścieniach centrujacych nie ma prawa bić.

A dystanse to coś zupełnie innego - stosowane tylko do poszerzenia rozstawu kół, ewentualnie zamotowania felg o głębszym ET niż zalecane do samochodu. Ale to samo co powyżej - dobre dystanse, dobrze wyważone i dokręcone koło nie ma prawa bić.

A co do felg, które masz kupować to mają otwór centrujący o średnicy 74,1 - jeżeli do 3er to potrzebujesz pierścienia 72,6-74,1, czyli bardzo popularnego i łatwo dostępnego. Więc jeżeli cena felg ci odpowiada to bierz :)

Szerokości Życzę

Y.

Opublikowano
Faktycznie pierscienie bardzo łatwo dostepne a jeszcze jedno chce załozyc do tych felg opony 205/40/17 a w opisie felgi pisze et 41 wejda takie opony czy trzeba szukac et 41 jesli w ogóle takie są w temacie felg jestem laikiem wiec prosze o odp
Opublikowano

ET lub IS (używane przez różnych producentów) to nic innego jak odległość między osią przechodzącą przez środek szerokości felgi a płaszczyzną montażową felgi (czyli to co dotyka piasty jak ją przykręcisz do auta). ET nie ma nic do szerokości opony. Biorąc pod uwagę że piszesz, że masz felgi z ET 41 to pewnie będziesz je zakładał do Serii 3 więc jak najbardziej będą pasować. Pamiętaj, że im większe ET tym felga bardziej chowa się w nadkolu.

Hmmm a 205/40 to nie będzie za niski profil opony ?? Będzie Ci się jeździć prawie jak taczką z metalowym kółkiem lekko oblanym gumą :)

Opublikowano
ET lub IS (używane przez różnych producentów) to nic innego jak odległość między osią przechodzącą przez środek szerokości felgi a płaszczyzną montażową felgi (czyli to co dotyka piasty jak ją przykręcisz do auta). ET nie ma nic do szerokości opony. Biorąc pod uwagę że piszesz, że masz felgi z ET 41 to pewnie będziesz je zakładał do Serii 3 więc jak najbardziej będą pasować. Pamiętaj, że im większe ET tym felga bardziej chowa się w nadkolu.

Hmmm a 205/40 to nie będzie za niski profil opony ?? Będzie Ci się jeździć prawie jak taczką z metalowym kółkiem lekko oblanym gumą :)

No słyszałem ze komfort sie pogarsza mam nadzieje tylko ze znowu az takiej tragedii nie bedzie mam tu na mysli taczki :D

Opublikowano
Jeżeli nie chcesz tragedii :) to polecam albo 205/50 albo 225/45 - druga opcja zależy od silnika :) choć miałem okazje jeździć 316i z takimi kapciami a Ty jaką Bawareczkę posiadasz ??
Opublikowano
Jeżeli nie chcesz tragedii :) to polecam albo 205/50 albo 225/45 - druga opcja zależy od silnika :) choć miałem okazje jeździć 316i z takimi kapciami a Ty jaką Bawareczkę posiadasz ??

e46 1895 cm jesli chodzi o 225 to kiedys miałem i juz niechce za bardzo targa kierownicą no i za szerokie do mojej wersji silnikowej dlatego chciałem zostac przy 205 a et 40 bo tak pisze w opisie felgi ze taki kapec przychodzi wiec juz teraz niemam za bardzo pola manewru

Opublikowano

A jeszcze jedno jesli w opisie felgi pisze et 41 to da rade na to wsadzic np et 45 lub 50?? bo jesli tak to chyba załoze np et 50 bo niechce jezdzic jak na sztachecie :norty:

Opublikowano

A jeszcze jedno jesli w opisie felgi pisze et 41 to da rade na to wsadzic np et 45 lub 50?? bo jesli tak to chyba załoze np et 50 bo niechce jezdzic jak na sztachecie :norty:

Dobra to jeszcze raz :). ET to osadzenie felgi i to nie ma nic wspólnego ani z szerokością opony ani z jej profilem więc jeżeli Twoje felgi mają ET 40 czy 41 to nic nie stoi na przeszkodzie żeby profil opony był czy to 40 czy 50 a nawet 60.

Oznaczenie opony to szerokość/procentowy udział wysokości w szerokości/rozmiar felgi na jaką pasuje czyli w Twoim wypadku najlepiej 205/50/17 bądź 225/45/17 bo jak łatwo sobie wyliczyć :) przy:

205/50 - profil opony(wysokość) będzie wynosić 102.5

225/45 - profil opony(wysokość) będzie wynosić 101.25

Oznaczenie Twojej felgi to 7,5Jx17 ET41 czyli 7.5 to jej szerokość, 17 to jej wielkość(wysokość), ET 41 to odległość płaszczyzny montażowej od osi środka szerokości felgi, dalej możesz mieć podany rozmiar otworu centrującego i rozstaw otworów montażowych.

Dla zobrazowania Ci dokładniej co to jest to nieszczęsne ET/IS:

http://www.felgi-opony.com/images/media/Zdjacia.do.artykulow/felgi_parametry_monta%C5%BCowe.gif

Opublikowano
Dzieki wielkie panowie, wczesniej nie byłem w temacie i myslałem ze jesli et 41 felgi to opony tez musi byc 40 teraz wszystko rozumiem jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi :cool2: