Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

od jakiegoś czasu zastanawia mnie pewien fakt jak jadę idealnie na wprost to zauważyłem że moja kiera jest lekko w prawo przekrzywiona jak dam na wprost to auto oczywiście minimalnie skręca w lewo, jak kupiłem rok temu to było idealnie w sumie to nic z przodem nie robiłem, zużycie opon równomierne, spotkał się ktoś z podobną przypadłością, kiedyś w maluchu też tak miałem zdjąłem kiere dwa zęby w bok i była idealnie, na skutek czego się tak dzieje? co trzeba z tym zrobić bo staje się to irytujące?

Opublikowano
Nie przestawiaj kierownicy bo nie na tym polega naprawa. Trzeba znaleźć przyczynę. U mnie dwa razy tak się stało i przyczyną była wybita tuleja w tylnym wahaczu (ta duża w progu). Podejrzewam u Ciebie to samo. Po wymianie należy jechać ustawić kąty.
Opublikowano

no właśnie w sobotę wymieniłem tą tuleję i jest dalej tak samo, co do kątów to mechanik powiedział że nie trzeba bo zaznaczył i wszystko skręcił tak jak powinno być, jaki ma związek tylnia tuleja do skrzywionej kierownicy?

wydaje mi się że to coś z przodem auta

Opublikowano
no właśnie w sobotę wymieniłem tą tuleję i jest dalej tak samo, co do kątów to mechanik powiedział że nie trzeba bo zaznaczył i wszystko skręcił tak jak powinno być, jaki ma związek tylnia tuleja do skrzywionej kierownicy?

wydaje mi się że to coś z przodem auta

jeżeli wymieniłeś tą tuleję to trzeba robic zbieżność.Ja też wymieniłem w zeszłym roku tą tuleje i od razu kierownica sie przestawiła,po zbieżności jest ok.

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

Witam!

A jednak,gdy po wymianie ustawi się wachacz,w nieodpowiednim położeniu,to niestety,kiera będzie krzywo i auto będzie nawet lekko ściągać,a co za tym idzie,opony pójdą szybciej aniżeli sądzisz.Więc,lepiej jedź na zbieżność.

PS...na oko ciężko jest ustawić.Wystarczy,że poluzujesz troszkę śruby i przestawisz nawet o centymetr,to kierownica zmienia swoje położenie.

Pozdrawiam.

Opublikowano
czyli rozumiem iż jest bezpośredni związek tylnie zawieszenie----> położenie kierownicy, a ile taka impreza kosztuje?
Opublikowano
ja miałem krzywe wahacze wstawiłem nowe (bmw wszystko sworznie , tuleje i wahacze ) i po geometrii kół jest malina :cool2: wcześniej miałem tuleje pełne ale to był zły pomysł tylko oryginał jest dobrym wyborem...