Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bylo sporo podobnych tematow ale nic nie znalazlem z takim przypadkiem jak u mnie.

Silnik M50, sekwencja Stag.

Czasami obroty na postoju ( np.na swiatlach i w korku) spadaja gwaltownie z 700 na 300-400 ale momentalnie wracaja na swoje miejsce. Spadek obrotow jest bardzo szybki i gwaltowny. Cala akcja trwa okolo 3-5 sek, wskazowka "czknie" lub jak ja to nazywam "zgubi impuls" okolo 3-5 razy. W tym czasie obrotomierz spada do 300-400, ekonomizer do zera, czasami zaswieca sie wszystkie kontrolki od inspekcji, wskazowka od teperatury rowniez spadnie. Silnik sie mocno zaksztusi ale nie zgasnie. Gdy jade na gazie oczywiscie komputer przelacza sie na benzyne i momentalnie wraca na gaz. Zawsze jest to na biegu jalowym lub na pierwszym, nigdy na drugim i wyzszych. zdarza mi sie to ze 2x dziennie.

Podejrzewam sporo rzeczy tj. silnik krokowy ( ale obroty wogole nie faluja ), cewki, czujnik polozenia walu ( podobno najczestsza awaria w 5er ), sonda lambda ( ale nie kopci, nie smierdzi benzyna itd).

Na pierwszy plan wymienie czujnik polozenia walu, macie inne pomysly ?

Opublikowano

Na zegarach raczej tylko wskazowka od paliwa nie drgnie. dziwi mnie to ze sie zapala na chwile oil service :roll:

No kompie 2 x wyszlo zero bledow :? i dlatego pytam tutaj.

Swiece sa nowe, Cewki sprawdzalem i nawet odpiecie 2-3 sztuk w moim siniku nie robi takiego spadku obrotow.

Czekam na info, moze mial ktos podobny przypadek...

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Sluchaj mam podobny problem z moja e34 m50b20. Zalozylem niedawno sekwencje brc i to samo sie dzieje na gazie co u Ciebie moja cholernie duzo palila benzyny i gazu teraz zreszta tez. W gazowni pod kompem tez wykazywalo ze gubi impuls i na kompie wykazalo ze czujnik spalania stukowego, a na stacji diagnostycznej wykazalo ze przeplywomierz leje jak glupi dlatego tyle pali kupilem nowy jeszcze nie wiem czy spala mniej za to faluje teraz tez na benzynie... strasznie sie wkurzylem bo na starej przeplywce bylo wszystko ok... na dniach zmienie ten czujnik spalania stukowego i powiem Ci czy pomoglO :)
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
witam. w swoim samochodziku mam podobne spadki obrotów z 700 na ok 300-400, auto nie gaśnie, ekonomizer podobnie sie zachowuje, w jeździe nie przeszkadzało do puki nie założyłem gazu sekwencyjnego brc z komputerem stage. najlepsze jest to że odkąd mam gaz to te spadki sie nasiliły, doszło szarpanie i przy ruszaniu i w trakcie jazdy. przed założeniem gazu byłem w serwisie bosch i wyszła tylko sonda do wymiany. może Wy mi pomożecie bo nie chce wymienić niepotrzebnie pół silnika. czytałem niżej że to mogą być czujniki położenia wału lub spalanie stukowego (a gdzie znajduje się czujnik tego spalania stukowego) lub kilka innych przyczyn. jak ktoś wie niech pomoże w tej sytuacji, dzięki pozdrawiam:D
Opublikowano
witam. w swoim samochodziku mam podobne spadki obrotów z 700 na ok 300-400, auto nie gaśnie, ekonomizer podobnie sie zachowuje, w jeździe nie przeszkadzało do puki nie założyłem gazu sekwencyjnego brc z komputerem stage. najlepsze jest to że odkąd mam gaz to te spadki sie nasiliły, doszło szarpanie i przy ruszaniu i w trakcie jazdy. przed założeniem gazu byłem w serwisie bosch i wyszła tylko sonda do wymiany. może Wy mi pomożecie bo nie chce wymienić niepotrzebnie pół silnika. czytałem niżej że to mogą być czujniki położenia wału lub spalanie stukowego (a gdzie znajduje się czujnik tego spalania stukowego) lub kilka innych przyczyn. jak ktoś wie niech pomoże w tej sytuacji, dzięki pozdrawiam:D

Jak wyszła sonda i z tego co piszesz jest to bardzo prawdopodobne, to niedoszukuj się czegoś innego tylko wyeliminuj błędny element i później jak coś to będziemy myśleć dalej.

Również uważam, że to może być sonda, bo takie jest mniej-więcej zachowanie jak się wiesza.

Zwiekszyło się odczucie na LPG.. i to też wskazuje na nią, bo gaz jest bardziej czuły na lambdę.