Skocz do zawartości

dwumas czy zwykłe zamachowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zwykłe koło zamachowe.

Pzdr.

Opublikowano
najłatwiej rozpoznasz po tarczy sprzęgła jeśli ją posiadasz :D tarcza od jedno masowego ma sprężynki od dwu masowego natomiast nie .
Opublikowano
  • Autor

Dziękuje Wam za odpowiedź, tak też myślałem, ale wydawało mi się że M50B20TU powinno mieć dwumasa :) a tarcza faktycznie ma tłumiki drgań.

Jestem w trakcie wymiany kompletu sprzegła bo poprzednie biło jak sie nagrzało (tak mi się wydaje że to sprzegło). Sprzegło jeszcze w tym samochodzie nie było wymieniane bo jest z 92 roku. Tarcza wygląda bardzo dobrze jak na ten rocznik ma tylko 2mm grubości róznicy od oryginału. Moge mieć nadzieje że auto nie było katowane za poprzedniego właściciela :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Witam. jak tarcza ma tłumiki drgań, to masz zwykłe koło zamachowe hmmmm. jak dobrzej pamiętam to wszystkie 6 cylindrowe bmw e36 miały koło dwumasowe, wiec raczej to stare sprzęgło nie jest oryginalne :cry:
Opublikowano
I tu się mylisz właśnie pierwsze e36 z m50 miały koła jedno masowe dlatego sprzęgła od tego modelu są poszukiwane przy modyfikowaniu aut do driftu :8)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

no rzeczywiście, masz racje były wersje ze zwykłym kołem. nawet katalogi to potwierdzają. po prostu jak długo sprzedaje części to w e36 6-cyl nie spotkałem się ze sprzęgłem to zwykłego koła.

polecam stronkę http://bmwfans.info/parts/catalog/

Opublikowano
  • Autor

Z tego co ja wiem to sprzęgła różniły się od tego czy auto miało klimę czy nie.

Zresztą raczej nie mam pierwszych modeli M50 bo mój jest z vanosem.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
jak wejdziesz na tę stronkę to masz trzy rodzaje sprzegła. tak jak mówisz jest różnica klima czy bez?? chodź nie wiem dla czego. a trzeci rodzaj to dla wersji z kołem dwu masowym. ale skoro masz juz vanosa to na 99% powinien być dwumas a nie zwykłe koło..
Opublikowano
  • Autor
To wytłumacz mi dlaczego sprzegło o numerze sachs 3000 304 001 w skład którego wchodzi tarcza z tłumikami drgań jest przeznaczona m.in. dla e36 z okreslonymi silnikami (m50,m52) od początku do konca produkcji ??
Opublikowano
Katalogi też nie są bezbłędne ,może na określony rynek do końca produkcji montowane były jedno masowe ?