Skocz do zawartości

730 ciężko wchodzą biegi, auto jedzie na wciśniętym sprzęgle

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

w moim bmw chyba skończyło się sprzęgło,

żeby wrzucić 1,2 lub wsteczny muszę zgasić silnik, pozostałe biegi z trudem wejdą na odpalonym,

na wciśniętym biegu i włączonym sprzęgle auto trochę ciągnie do przodu,

przy naciskaniu pedału wydaje się jakby brał dopiero od połowy,

jutro będę to rozbierał, i teraz moje pytanie na co się nastawiać, całe sprzęgło do wymiany a może tylko hydraulikę wystarczy odpowietrzyć, od czego radzicie zacząć, bo mechanik ze mnie nie jest najlepszy, ale jak mnie pokierujecie to spokojnie dam radę,

moje bmw to e32, manual, silnik 3l R6, rok 93

Opublikowano
jak mechanik z Ciebie nie najlepszy to sobie nie poradzisz, wymiana sprzęgła to nie byle robota. No i z tego co wiem chyba jedna osoba nie da rady tego zrobić.
Opublikowano

Raczej tylko musisz odpowietrzyć sprzęgło. Jak wsiądziesz do auta to wciśnij szybko sprzęgło do końca i puść z 10 razy. Powinno pomóc na jakiś czas.

Pozdrawiam Adrian1031

Opublikowano

maslo_82: nie aż taki kiepski :)

Adrian1031: zrobiłem tak jak powiedziałeś i rzeczywiście jest lepiej, nie jest idealnie ale biegi mogę zmieniać, wielkie dzięki :modlitwa:

powiedzcie mi jeszcze tylko czy jest tu na forum metoda odpowietrzania tego, a może ktoś w skrócie by mi to opisał...

z góry dziękuje za odpowiedzi

Opublikowano
jak mechanik z Ciebie nie najlepszy to sobie nie poradzisz, wymiana sprzęgła to nie byle robota. No i z tego co wiem chyba jedna osoba nie da rady tego zrobić.

Wymiana sprzęgła, docisku, łożyska oporowego, wymiana oleju w skrzyni - jedna osoba z kanału robi to w 5 godzin, sam robiłem więc wiem, że się da. Skrzynia nie jest ciężka, waży coś koło 20kg.

Czytając Twoje osty mam bardzo mieszane uczucia co do Twoich wiadomości: sprzęgła sam nie zrobisz, tulei tylnego wahacza się nie wymienia... Pewnie znalazłoby się i więcej 'rodzynków".

Obecnie AUDI S4 QUATTRO... do BMW wrócimy na wiosnę
Opublikowano

Z tego co chłopaki mi robili to wyglądało jak odpowietrzanie hamulcy ale to raczej nie pomoże na zbyt długo. U mnie to pomogło na kilka dni i znów było to samo. Po przepompowaniu jest podobnie. Jak mi się tak zrobiło to czytałem gdzieś że padają jakieś gumki w pompce. Niestety nie zrobiłem bo mi Bunia ziug zrobiła i poszła do kasacji. Jeździłem z tym pół roku i się nie pogorszyło więc chyba nie masz się co martwić.

Pozdrawiam

Opublikowano

Odpowietrzasz tak samo jak hamulce. Do skrzyni po stronie kierowcy, jest przykręcony siłownik w nim jest odpowietrznik ( taki sam jak w zacisku hamulcowym). Jeśli nie wiesz kiedy był wymieniany płyn, to go wymień.

Siłownik sprzęgła (zaznaczony odpowietrznik):

http://img376.imageshack.us/img376/5733/12zz.jpg