Skocz do zawartości

320d Dłuższa jazda w okolicach prędkości maksymalnej-skutki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam pytanie jako świeży użytkownik marki BMW dotyczące dłuższej jazdy w okolicach prędkości masymalnej. Dzisiaj byłem na wycieczce z Wrocławia do Krakowa ( ok. 260 km ),prawie na całej trasie "autostradą" A4 ciełem średnio 160 - 200 km/h ( max ok 210 km/h :twisted: ). Autko zgodnie z danymi osiąga prędkość max. ok 214, ( 115 KM ), zastanawia mnie czy może mieć to negatywny wpływ na auto np. na turbinę. BMW 318 D E46 2002 r 170000 km. Za ewentualne odpowiedzi serdeczne dzięki. Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jeśli jest dobry olej w silniku i po jeździe schłodziłeś turbinę to będzie wszystko ok :P
Pozdrawiam
Opublikowano
Jesli nie odczułes jakis niepokojacych skutków tego teraz to dlaczego mialbys odczuc pozniej?! jesli zadbales po tej wycieczce nad 'rozprezeniem' turbo to dobrze. Silnika nie mozna zamulac, a Ty tylko dobrze "przepaliłes w piecu" to ponoc odmładza motor. Nie zrobiles niczego co przekracza mozliwosci konstrukcyjne i załozenia budowniczych silnika.
Opublikowano
Z tego co powiedział porzedni właściel olej to Castrol, jeżeli chodzi o odprężenie turbiny po jeździe ok 3 min ( papieros :wink: ). Żadnych negatywnych objawów nie stwierdziłem. Za odpowiedzi dziękuję, pozdrawiam.
Opublikowano

najwazniejsze w kazdym silniku -- nie katowac na zimnym silniku!!

I niegasic od razu po ostrej jezdzie!!

Olej jak dobbry to powinno byc wszytsko w porzadku. jakby silnik niemial by sie krecic do max predkosci to by ustawili wszystko inaczej w fabryce.

.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....
Opublikowano
Jeśli paliłeś papierosa przy włączonym silniku to załatwileś turbo na amen. Turbina szczególnie w wersjach ekologicznych euro 3 i 4 nie lubi być biernym palaczem.
Opublikowano

A ja nawet autostradą jak zdarzy mi się pojechać powiedzmy 190km/h, to kolejny "odcinek" jadę już powiedzmy 150km/h.

Nie mam wskaźnika temp. oleju i choć jeżdżę na Motulu X-clean 5W40 to obawiam się zarówno zbyt wysokiej temp. oleju oraz zbyt wysokiej temp. gazów wylotowych (turbina tego nie lubi) po dłuższej jeździe w okolicy V-max.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti