Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam... Fabrycznie posiadam nawigację z wyświetlaczem 4:3 z czytnikiem MK2. Ostatnio udało mi się okazyjnie kupić czytnik MK3, czytałem trochę na forum ale nie mogę znaleść konkretnej odpowiedzi czy wystarczy zmienić czytnik czy jeszcze trzeba dokupić dodatkowy przewód do anteny żeby odbierać sygnał GPS?(coś takiego czytałem) Prosiłbym o radę czy muszę dokupować taki przewód i jeżeli tak to gdzie muszę go podłączyć? Dodam, że moje auto to E39 touring.
Opublikowano
Czytnik mk3 wkładasz na miejsce mk2 a przewód od anteny bez problemu podpinasz pod czytnik , różnica jest taka że mk3 ma wzmacniacz w sobie a przy mk2 jest wzmacniacz osobno .
http://i602.photobucket.com/albums/tt105/thunderstruck312/bmwklubforum2.gif
Opublikowano
Ale chyba żeby pominąć ten wzmacniacz muszę dokupić przedłużacz kable anteny, czy tak? w którym miejscu w kombi znajduje się ten wzmacniacz, bo rozumiem, że od niego muszę odłączyć antenę i podłączyć bezpośrednio pod nowy czytnik
Opublikowano
Ale chyba żeby pominąć ten wzmacniacz muszę dokupić przedłużacz kable anteny, czy tak? w którym miejscu w kombi znajduje się ten wzmacniacz, bo rozumiem, że od niego muszę odłączyć antenę i podłączyć bezpośrednio pod nowy czytnik

Musi być przedłużacz gdyż wzmacniacz GPS mieści się pod podłogą bagażnika.

Opublikowano
Gdzie dokładnie jest ten wzmacniacz pod podłogą bagażnika? bo zaglądałem tam i nic nie znalazłem, trzeba demontować jakieś palstiki czy powinien być na wierzchu?
Opublikowano
Gdzie dokładnie jest ten wzmacniacz pod podłogą bagażnika? bo zaglądałem tam i nic nie znalazłem, trzeba demontować jakieś palstiki czy powinien być na wierzchu?

Dokładnie pod tą częścią między kołem zapasowym a siedzeniem.Musisz zdjąć ten kawałek podłogi.

Opublikowano
Czyli muszę kupić kableek w serwisie, chodzi dokładnie o kabelek nr. 10 z katalogu tak? http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DP81&mospid=47559&btnr=65_0448&hg=65&fg=50 wypinam wtyczkę z wzmacniacza, podpinam do przedłużacza i podłączam do czytnika, dobrze zrozumiałem?

Dokładnie tak.Przedłużkę możesz kupić gdziekolwiek nawet w Allegro.

Opublikowano

Najprosciej kup sobie nową antenke (koszt ok 35 zł - kupowałem w lublinie) i podłącz do MK3 umieszczajac ja gdzies w okolicach podszybia. Stosowanie przedłozek i przelotek nie najlepiej wplywa na moc sygnału gps (powyzej 1 ghz) w warunkach miejskich i duzego zachmurzenia.

Wymieniajac MK2 na MK3 wolalem kupic antenke i zostawic oryginalny moduł gps w spokoju bo ze schematów elektrycznych wynikało ze elektronika auta używa go jeszcze do czegoś innego - moze synchronizacja czasu, pomiar predkosci dla komputera - nie mam pojecia.

Opublikowano
Najprosciej kup sobie nową antenke (koszt ok 35 zł - kupowałem w lublinie) i podłącz do MK3 umieszczajac ja gdzies w okolicach podszybia. Stosowanie przedłozek i przelotek nie najlepiej wplywa na moc sygnału gps (powyzej 1 ghz) w warunkach miejskich i duzego zachmurzenia.

Wymieniajac MK2 na MK3 wolalem kupic antenke i zostawic oryginalny moduł gps w spokoju bo ze schematów elektrycznych wynikało ze elektronika auta używa go jeszcze do czegoś innego - moze synchronizacja czasu, pomiar predkosci dla komputera - nie mam pojecia.

Eeeee...... całość zadań po wzmacniaczu GPS przejmuje czytnik jeśli chodzi o przedłużkę to też nie prawda.W poprzedniej E39 Touring zastosowałem właśnie przedłużkę i było idealnie.

Opublikowano

Ja wczoraj połączyłem antene do czytnika przez przedłużkę i wszystko działa idealanie, nawet jak wczoraj jechałem w burze przy całkowicie zachmurzonym niebie sygnał nawet na chwilę nie uciekł, jedyne co popełniłem błąd to taki, że kupiłem za długi ten kabel bo kupiłem 3 metry a zdecydowanie wystarczyłoby 2 metry, koszt takiego kabla to 31zł a w serwisie powiedzieli mi ok. 150zł, trochę jest różnica. Generalnie gdyby kiedyś ktoś potrzebował kupić taki kabel to musi kupować przedłużacz z końcówkami SMB, bo ja na początku nie wiedziałem jak ten kabel nazwać jak poszedłem do sklepu :)

W każdym razie wielkie dzięki za pomoc, teraz zostaje mi tylko kwestia zabawy z wgranie PL Menu i będę już całkowicie zadowolony ale to już inny temat.

Opublikowano
dzieki zmianie czytnika masz możliwość wgrania samemu polskiego menu(na forum wszystko jest opisane) do mk2 niby też można wgrać ale nie zrobisz tego samemu( koszt na allegro ok.250zł). Inny wygląd menu, moim zdaniem fajniejszy i zdecydowanie szybsza praca(jeszcze ani razu mi sie mk3 nie zawiesił a z mk2 co jakiś czas sie zdarzało). Ja ogólnie ze zmiany czytnika jestem bardzo zadowolony zwłaszcza, że kupiłem go w bardzo atrakcyjnej cenie :)
Opublikowano
dzieki zmianie czytnika masz możliwość wgrania samemu polskiego menu(na forum wszystko jest opisane) do mk2 niby też można wgrać ale nie zrobisz tego samemu( koszt na allegro ok.250zł). Inny wygląd menu, moim zdaniem fajniejszy i zdecydowanie szybsza praca(jeszcze ani razu mi sie mk3 nie zawiesił a z mk2 co jakiś czas sie zdarzało). Ja ogólnie ze zmiany czytnika jestem bardzo zadowolony zwłaszcza, że kupiłem go w bardzo atrakcyjnej cenie :)

polskie menu, lektora mozna zaladowac do czytnika mk2 jak i mk3, mk4. Roznice sa minimalne: szybciej dziala mk3 w porownaniu do mk2, ma troszke lepsza grafike. Aby zrobic podmianke trzeba poszukac antenki(ktora jest podlaczona do osobnego odbiornika GPS) i przepiac ja bezosrednio do czytnika mk3, albo podpiac antene uniwersalna.

PARTNER BMW AG

POLSKIE MENU BMW NAWIGACJA E60 E61 E70 E71 X5 X6 E90 F01 F07 F10 F25 F30 G01 G05 G11 G20 G30 KONWERSJA USA EUROPA

KODOWANIE, PROGRAMOWANIE, NAPRAWA NAWIGACJI CCC/CIC/NBT, AKTUALIZACJA, CARPLAY

telefon +48 504384405

baner.gif.01835ac6b13a026299cdbad66eaa101f.gif

http://www.menupolskie.pl/polskie-menu/bmw.html

Opublikowano

polskie menu, lektora mozna zaladowac do czytnika mk2 jak i mk3, mk4. Roznice sa minimalne: szybciej dziala mk3 w porownaniu do mk2, ma troszke lepsza grafike. Aby zrobic podmianke trzeba poszukac antenki(ktora jest podlaczona do osobnego odbiornika GPS) i przepiac ja bezosrednio do czytnika mk3, albo podpiac antene uniwersalna.

Oferujesz TV Free w MK2. Czy da się to zrobić "zdalnie", bo trochę mi za daleko do stolicy?

• 1 rok później...
Opublikowano

Gdzie można kupić przedłużacz smb do podłączenia anteny gps w e39 po przekładce mk2 na mk4??

Update:

Juz nieaktualne.