Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kolegów.Po 3 dniowej zabawie z DIS wreszcie udało się zainstalować.Podłączam się pod autko (e36-M40) i nie wiem czy mam komunikacje z sterownikiem auta...idzie to jakoś sprawdzić???Nie ma niestety wyboru mojego auta w modelach a automatycznie nie wyszukuje.Mógłby ktoś mi pomóc z pierwszym połączeniu z autkiem???Zaznaczę że zmieniłem protokół Fister vm off.
  • Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Mam taki sam :)

Dajesz tak:

-uruchamiasz ifhsrv32.exe

-uruchamiasz emulator głowicy

-uruchamiasz vmware--> dis

-dajesz diagnoza

-wybierasz model

-wybór manualny

-wszystkie auta przed 1998

-znów wybierasz model auta

-no i powinno z czytać autko

1.png

pozdro

Opublikowano
Zrobiłem jak podałeś i gdy wybiorę jakiś podpunkt do analizy wyskakuje błąd "control unit selected has not been found" a ten interfejs ma mieć przelącznik w stronę car czy rs 232 u mnie jest w stronę car i świeci czerwona kontrolka.Na tym zdjęciu co podałeś zauważyłem że ta ikona z baterią u mnie świeci a u ciebie nie.Tak ma być?
Opublikowano
api test przechodzi?

w ediabas masz tak ustawione?

RemoteHost = 192.168.68.1

Port = 6801

edit:

jak włączysz inpa to świecą się dwie kontrolki na czarno (battery i ignition)?

Api test gdzie się uruchamia? gdy wlącze vmware i uruchomię dis zadnych błędów nie ma.

inpa program nie uruchamiałem jeszcze więc nie wiem.Remote host mam :192.168.68.30 a port 6801

Opublikowano
api test przechodzi?

w ediabas masz tak ustawione?

RemoteHost = 192.168.68.1

Port = 6801

edit:

jak włączysz inpa to świecą się dwie kontrolki na czarno (battery i ignition)?

Api test gdzie się uruchamia? gdy wlącze vmware i uruchomię dis zadnych błędów nie ma.

inpa program nie uruchamiałem jeszcze więc nie wiem.Remote host mam :192.168.68.30 a port 6801

Proszę o wyjaśnienie jak uruchomić ap test bo coś takiego znalazłem w folderze ediabas.bin

Opublikowano

Api test sprawdzisz w ukrytym menu w dis-ie, administration --> calibrating touch screen --> 1 configure Ediabas --> 2 perform Apitest

Sieć vmware masz poprawnie ustawioną?

Przełącznik na fejsie powinien być tak aby nie świeciła się zielona dioda po podłączeniu do auta.

Opublikowano

Mam błąd 0009 timeout - test wykonywałem na odłączonym interfejsie.INPA nie mogę uruchomić nie ma jakiegoś pliku :(

Vmare mam poprawnie skonfigurowany według instrukcji :).Co proponujesz bym teraz zrobił?

Opublikowano
Nie masz zainstalowanej wirtualnej maszyny (wirtualne połączenie sieciowe) albo w połączeniach sieciowych/vmware karta sieciowa złe ip lub wyłączona kartę sieciową vmware
Opublikowano

może znalazłem błąd. Nie wiem jakie IP wpisać w VMnet9, w opisie jest tylko do 8. Każda z VMnet 1-9 ma być ustawiona na Bridget (connect VMs...) bo u mnie automatycznie ustawiło się na Host-only (connected ....) jak chce przestawić na pierwszą opcję wyskakuje mi błąd i się nie da.

http://img17.imageshack.us/img17/5950/inpabdkonfiguracji.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Twoja maszyna VM ma ustawiony konkretny adapter jaki ma używać do komunikacji np VMnet1.

Zmień z bridge na host only i wtedy emulator będzie miał gdzie wysyłać pakiety. Pozostałe adaptery zostają bez zmian.

Opublikowano (edytowane)

Panowie pomóżcie w konfiguracji INPA .Zainstalowałem według instrukcji zmieniłem Host (ADS) odpalam inpa świecą dwie diody na czarno w programie.ale nie idzie zdiagnozować auta błąd 0010 wyskakuje.Posiadam interfejs Z ADS wtyczką

http://allegro.pl/show_item.php?item=1856588172

Mam zaistalowanego dis,przechodzi api test i tez nie ma połączenia.

A może dlatego nie komunikuje się bo nie ma wyboru silnika M40 w old modells ???wybieram E36-Engine- DME 1.7 for M42/M43.

Z tego co wiem to posiadam sterownik DME 1.7

Edytowane przez nerwus
scalilem wszystko razem
Opublikowano
Nerwus robiłem tak: otworzyłem Virtual Networ edition, i VMnet0 przestawiłem na host only, zmieniłem VMnet0 dlatego bo tylko tam było ustawione bridge. Skąd mam wiedzieć którego konkretnego adaptera używa do komunikacji moja maszyna? Pewnie ustawiłem to nieświadomie zgodnie z twoimi przykazaniami. Po zmianie na host only nadal wyskakuje mi ten sam błąd. Gdzie popełniłem błąd?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sorry źle zerknąłem na scrennshot. Zostaw to vmnet0 na briged.

Używane połączenie możesz sprawdzić w właściwościach maszyny wirtualnej.

Sprawdza w ustawieniach sieciowych windows czy vmnet1 jest włączony.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie pomóżcie w konfiguracji INPA .Zainstalowałem według instrukcji zmieniłem Host (ADS) odpalam inpa świecą dwie diody na czarno w programie.ale nie idzie zdiagnozować auta błąd 0010 wyskakuje.Posiadam interfejs Z ADS wtyczką

A może dlatego nie komunikuje się bo nie ma wyboru silnika M40 w old modells ???wybieram E36-Engine- DME 1.7 for M42/M43.

Viaken ma suport techniczny czemu do niego nie piszesz w tym temacie.

To 0010 to masz API, IFH, SYS bo robi to dużą różnice??

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Viaken ma suport techniczny czemu do niego nie piszesz w tym temacie.

To 0010 to masz API, IFH, SYS bo robi to dużą różnice??

Mam IFH Wymienił mi interfejs i dalej to samo.Gdybym wiedział że takie problemy będą wziął bym od Ciebie Nerwus fejsa.Nie wiem czy czasem nie wymienić skalaca maxis 232 na 232ACWE bo niby komuś pomogło.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

IFH-0010: DATATRANSMISSION TO
CONTROLUNIT DISTURBED
EDIABAS_IFH_0010
Meaning: The data transmission between the interface and the
ECU is disturbed.
Causes: Disturbance on the diagnostic line.
The interface EDIC is not loaded with the diagnostics
protocol requested in the ECU description file (SGBD).
Error correction: Repeat the last job.
Download the required EDIC firmware.
Target system: WIN

Pokaż ediabas.ini