Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam auto od kilku lat i czujniki zawsze były zepsute, ciągły pisk. Do tej pory uważałem PDC za zbędne... ale trafiłem w mały skubany słupek... Już chcę mieć je sprawne.

Wrzucam wsteczny bieg, przykładam ucho i oba pyrkają.

Chciałbym zapytać co może być uszkodzone, wiązka czy moduł? Poza tym dziwi mnie, że mam tylko dwa czujniki (zawsze widuje cztery) a czujniki są raczej fabryczne (sprawdzone przez nr. VIN).

Jaka jest wasza opinia o zestawach PDC z dwoma czujnikami? Reanimować je czy kupić jakiś nowy zestaw na Allegro?

Dodam tylko, że auto miało chyba jakąś stłuczkę z tyłu i nie wiem jaka była historia naprawy...:(

Opublikowano

Witaj

Wedlug mnie masz uszkodzony ktorys czujnik od PDC - mialem to samo w mojej E38 jak byly 3 uszkodzone :roll: . Najlepiej sprawdz pod diagnozerem i wszystko bedziesz wiedzial. A co do ilosci to sie nie wypowiem, bo niewiem ile powinno byc u Ciebie - u mnie sa po 4 na zderzak...

Pozdrawiam

Opublikowano

Oba czujniki "pyrkają"...

Kupienie dwóch używanych czujników na Allegro to koszt około 150 zł a nie ma pewności czy system zadziała. Za tą cenę można mieć nowy zestaw. Mam tylko pytanie co do ich jakości. Czy zestawy za około 100 zł (bez wyświetlaczy i innych cudów) są dobrej jakości? Czy możecie polecić jakiegoś sprzedawcę?

Diagnozę można wykonać w ASO? Jaki byłby koszt?

Z góry dziękuję za pomoc:)

Opublikowano

Witaj

Szczeze odradzam wyjazd do ASO bo skasuja Cie okolo 150zl jak nie wiecej. Popytaj po znajomych - moze ktos ma diagnozera do beemki. Jak nikogo nie znajdziesz to pojedz do jakiegos warsztatu gdzie zajmuja sie glownie BMW i maja diagnozer to koszta nie powinny byc wieksze od 70zl. Wydaje mi sie, ze lepiej bedzie zawsze dzialal fabryczny zestaw gdyz wiekszosc tych po 100-150zl to poprostu chinskie buble (choc moge sie mylic - to tylko moja skromna opinia)... Mozliwe tez, ze problem tkwi z uszkodzonym zlaczu przy czujniku po dzwonie - to mozesz sprawdzic zdejmujac listewke z czujnikiem.

Pozdrawiam

Opublikowano

U mnie w E38 jak odłączyłem 1 czujnik od systemu to po wlaczeniu PDC piszczy ciagłym sygnałem i miga kontrola na przycisku.

Musisz mieć któryś uszkodzony.

Pojedź do kogoś kto podepnie do kompa (za 50 zł) i stwierdzi dokładnie z którym jest problem. Tylko nie do ASO bo faktycznie 150 zł to u nich minimum. Prawie wszystkie urzadzenia doagnozujące bmw będą mogły to odczytać.

Opublikowano

Ciągle nie daje mi spokoju, że mam tylko 2 czujniki...

VW ma taki program z którego można dowiedzieć się wszystkiego o częściach użytych w aucie z danego miesiąca (tygodnia) produkcji. Są wszystkie możliwe informacje. Od typu silnika przez zamki w drzwiach po regulatory lusterek. Czy BMW też ma opracowany taki system?