Skocz do zawartości

M43 dziwny problem - nierówno pracuje, dławi się

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

poradźcie bo już mi brakuje pomysłów. Moja E46 318i od pewnego czasu nie pracuje jak powinna. Objaw: na wolnych obrotach równiutko pracuje, wkręca się na obroty na luzie ale tylko przy oszczędnym dodawaniu gazu - jak dam za dużo to zaczyna mulić, dławić się, czasem coś strzeli i max. to 4-4500 obrotów, dodatkowo coś zaczyna gwizdać pod maską jak za dużo gazu wcisnę. Jechać się praktycznie nie da. Odpięcie przepływomierza - w trybie awaryjnym silnik chodzi poprawnie i można jeździć poza wolnymi obrotami (falują, czasem gaśnie). Wymieniłem: czujnik położenia wałka (camshaft sensor) - był uszkodzony, jest nowy; przepływomierz - bez zmian, zawór odpowietrzający (odma) - był zużyty, nie poprawiło się (poza tym że nie zasysa już powietrza przez bagnet i korek oleju) , przepustnicę powietrza (zespół regulacyjny) - nic nie pomaga. Sprawdzałem świece - są ok, ładnie spala, nie zalewa. Sprawdziłem szczelność dolotu powietrza.

Diagnoza GT1 w tej chwili nie pokazuje żadnych błędów. Czy macie jakieś inne pomysły? Czy może pomóc czyszczenie krokowca i czy w tym silniku to wogóle się robi? HELP!

Opublikowano

Sprawdź układ dolotowy. Począwszy od stanu filtra - najlepiej wyciągnij i zobacz jak chodzi bez. tak dla próby. Jak nie to sprawdź świece, wszystkie tak samo wyglądają??? Krokowca to zostaw w spokoju to napewno nie jego wina.

Tak naprawdę obstawiał bym układ dolotowy, coś tam nie jest tak jak powinno. Lepiej nie odpalaj. wszystko dokładnie rozłóż i po oglądaj. Jak coś to pisz.

Opublikowano
  • Autor

już jestem po próbach. Więc tak:

1. Układ dolotowy sprawdzony - szczelny

2. Kostki odpinałem chyba wszystkie możliwe (krokowiec, czujnik położenia przepustnicy i co tam jeszcze) - bez rezultatu.

Zrobiłem odczyty parametrów pracy silnika z DME (setpoints) w GT1 i tak (podaję tylko te poza normą):

1. engine speed 845 rpm (setpoint 720 ... 820)

2. Idle air adaptation: -5,1 % (setpiont -3,5 ... 3,5)

3. Injection duration: 3,9 ms (setpoint 4,2 ... 6,2)

4. Idle speed lambda adaptation: -1,58 ms (setpoint -0,5 ... 0,5)

Czy to cokolwiek oznacza poza tym że wartości są przekroczone?

Opublikowano

Silnik gdzieś jednak dostaje fałszywe powietrze, a niektóre parametry tylko to potwierdzają (np. podwyższone obroty biegu jałowego i układ wtryskowy dziwacznie korygujący dawkę wtrysku, jakby sonda lambda twierdziła, że paliwa jest wciąż za dużo).

Pomiar toksyczności spalin też może sporo podpowiedzieć.

Liczba lambda powinna mieścić się w okolicy 1,00 (plus/minus 0,03).

Jeżeli będzie wynosić wyraźnie więcej niż 1,03 to jest ewidentny "przeciek" powietrza, gdzieś na odcinku pomiędzy przepływomierzem a silnikiem.

Układ dolotowy to nie tylko same rury ssące.

To także plątanina wężyków wielu elementów osprzętu silnika, które przy byle drobnej nieszczelności mogą stać się źródłem dodatkowego "niemierzalnego" zastrzyku powietrza. :/

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
  • Autor

No to teraz mam zagwozdkę: jak to sprawdzić? Jak znaleźć przeciek powietrza? Macie jakieś pomysły? Czy po kolei wszystko rozbierać 'w proszek' i oglądać pod lupą? Czy może można to czymś spryskać (ktoś mi kiedyś mówił o cockpit spray-u..?) może jakaś podpowiedź? Niby oglądałem co widać na wierzchu i pod osłonami kolektora dolotowego ale tam wszystko wygląda ok...

No podpowiedzcie coś - czy muszę wszystko rozebrać w proszek i jak sprawdzić szczelność? Chyba nie będę musiał po kolei wymieniać każdego węża..?

Opublikowano

Stara metoda warsztatowa - acz potencjalnie niebezpieczna - to pacykowanie podejrzanych wężyków pędzlem maczanym w benzynie przy odpalonym silniku. Gdy trafia się na nieszczelność, wówczas silnik zauważalnie przyspiesza.

Najlepiej byłoby znaleźć dobry warsztat od BMW. Gdy na co dzień grzebie się w takich samochodach, często nie trzeba szukać problemu, tylko trafia się od razu do celu, bo w każdym typie samochodu usterki są powtarzalne.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
  • Autor

Ok więc tak:

opryskiwanie nie daje rezultatu.

Rozebrałem przepustnicę (wyczyściłem przy okazji dokładnie benzynką i pędzelkiem), kolektor plastikowy aż doszedłem do zaworu regulującego powietrze podciśnieniowo (zespół regulacyjny wg ETK). Powyciągałem wszystkie uszczelki, poczyściłem, poczyściłem powierzchnie styku uszczelek z elementami. Nieszczelności nie widać.

Poskładałem.

I tu dziwy - po kolei:

1. Z zapiętym przepływomierzem: silnik ma za wysokie wolne obroty (1200-1300), chodzi równo na wolnych, z wysokich obroty spadają najpierw do ok. 1800, potem 'zapaść' poniżej 1000 i wyrównanie na 1300. Wciśnięcie gazu za mocne nadal skutkuje dławieniem i max. 4500 obrotów, świst i nierówna praca. Delikatnie operując gazem można go wkręcić na obroty, jechać się daje przyzwoicie pod warunkiem że nie deptam na gaz za mocno.

2. Z odpiętym przepływomierzem - obroty niskie i nierówne na granicy zgaśnięcia (500-800), silnik wchodzi na obroty normalnie, szybko i bez zgrzytów. Jedzie.

Czy coś popsułem czy to może dobra wskazówka gdzie szukać przyczyny?

Czy możliwe że jednak wymieniony przepływomierz się nie sprawdza?

Jeszcze jedno - mam do wymiany czujnik temperatury i poziomu oleju w misce (wywala mi błąd) ale czyżby to mogło mieć związek z moimi objawami?

Opublikowano
  • Autor

z braku odpowiedzi pociągnę dalej:

Jestem kilka kroków do przodu. Byłem u jednego 'speca' od BMW i teraz praktycznie mogę już jeździć normalnie.

Co zrobił?

1. Wyczyścił krokowca - obroty wolne ustabilizowały się.

2. Wyczyścił przepływomierz, kratki w rurze przepływomierza, cały dolot powietrza do przepustnicy, przepustnicę jeszcze raz (poprawił po mnie jakimiś środkami do czyszczenia) i powymieniał mi wężyki podciśnieniowe dochodzące za przepustnicą do tego plastikowego kanału dolotowego.

3. Poluzował linki od gazu i ASC (ponoć były zbyt 'naszpanowane')

Wysuszone - odpalone - jeździ.

Nie jest 100% ok i podejrzenie pada jeszcze na przepływkę (czasem niezbyt równo się wkręca na obroty szczególnie z gazem do kołka) i na świece. To zmienię w tym tygodniu i wyczyszczę kable. Ale jeździ się już normalnie. Co wy na to?

A spalanie na trasie 7,2- 7,8.

Opublikowano

To ja będę obstawał dalej przy potencjometrze przepustnicy :D

Sprawdził ci czy wykres z jego odczytu pokrywa się z rzeczywistym położeniem pedału gazu ???

To że wyczyścił to chwała mu za to :modlitwa: ale czyszczeniem nie naprawi usterki elektrycznej :hand:

Opublikowano
  • Autor
wiesz co sprawdzałem potencjometr gazu na GT1, w procedurach serwisowych. Sprawdzałem po kolei wszystkie czujniki i urządzenia związane z mieszanką i sterowaniem. I akurat potencjometr pokazywał dobrze w 100% pokrywając się z tym co się działo z pedałem gazu. Czekam na nowe świece (zamówiłem NGK Laser Platinum BKR6EQUP) poczyszczę też styki kabli i zobaczymy co dalej. Ale dzięki za sugestię - nie można wykluczyć że on też szwankuje a akurat przy teście tego nie wykazało.
Opublikowano
Ja mam taki sam problem tylko w moim 316 z 96r.U mnie dostaje lewe powietrze przez tą częćś http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5833cd624bb229ff.html .Jak sie psiknie benzyną to od razu silnik ożywa.Narazie jestem na etapie szukania tej plastikowej części żeby wymienić na nową.
Opublikowano
  • Autor

dzięki za sugestię. Częśc której szukasz to tzw. zespół regulacyjny - przepustnica powietrza sterowana ciśnieniowo. Nieszczelnośc może pochodzic albo z uszkodzenia obudowy albo uszkodzona została uszczelka. Uszczelkę może można by zastapic nową - nie wiem, ja kupowałem tą częśc nową i wymieniłem razem z uszczelką. Poza tym sprawdź uszczelki powyżej tej części - tam u mnie był taki metalowy łącznik kolektora dolotowego powietrza właśnie z tą przepustnicą (łacznik ten jest chyba chłodzony - wygląda na to że jest wpięty do obiegu chłodnicy). U mnie w M43 tam z góry i z dołu tego metalowego łącznika są również uszczelki i może któraś z nich jest walnięta - warto też to rozebrac i poczyścic dokładnie powierzchnie styku (deliktanie - nie skrobac!) może pomóc. Jeśli nie - w serwisie ten zespół regulacyjny to ponad 500zł :([/code]

Ale widzę że masz zmasakrowaną rurę dolotową powietrza (od filtra do przepustnicy) i tam bym szukał przede wszystkim przyczyny. To ta gumowa 'harmonijkowa' rura po lewej na Twoim zdjęciu. Tam też gdzieś jest przepływomierz - jeśli to jest nieszczelne (a widzę że jest poklejona taśmą i nieźle powyginana) to będzie Ci masakrować pracę silnika. Zacznij od wymiany rury i sprawdzenia przepływki.